Världens 10 minsta länder

Det finns många små och fina länder som är värda att uppmärksamma. Här berättar vi först om de länder som är minst sett till ytan, och därefter berättar vi om de länder som är minst sett till dess befolkningsmängd.

Världens 10 minsta länder (sett till ytan)

10. Malta (344 km²)

Malta är ett vackert land med många ståtliga och välbevarade byggnader. Denna önation ligger strax söder om Italien, och här har man bott sedan omkring 6 000 år tillbaka i tiden. Genom åren har ön varit ockuperad av bland annat korsriddare och sicilianska araber.

Värt att veta är även att Malta är det minsta EU-landet med sina 344 kvadratkilometer. Det finns även en hel del företag i Malta. Detta främst då Malta är lite av ett skatteparadis med bra villkor för alla företag som arbetar inom iGaming.

9. Maldiverna (316 km²)

Maldiverna är också en önation, men till skillnad från Malta finns det här tusentals tusentals mindre öar i stället för "bara" en stor ö. Det är dock bara omkring 400 öar (av totalt cirka 2 000) som är så stora att de är bebodda.

Klimatet är varmt och tropiskt, och som du ser nedan är öarna utspridda över en så pass stor yta att de knappt syns på kartan.

8. Saint Kitts och Nevis (300 km²)

Saint Kitts och Nevis ligger i Västindien. Landet ligger öster om det amerikanska fastlandet mellan Nord- och Sydamerika, men det tillhör samtidigt Nordamerika. Själva landet består av två vulkaniska öar, och nationen är så pass liten att det är Nordamerikas minsta land.

7. Marshallöarna (261 km²)

Marshallöarna består av 1 523 mindre öar, och har en total yta på 261 kvadratkilometer. Landet har varit bebott länge, och har tillhört många olika länder. Vid 1500-talet tillhörde Marshallöarna Spanien, och efter det tillhörde landet Tyskland och därefter Japan.

Den sista "ägaren" var USA som koloniserade landet mellan 1946 och 1986. Men från och med 1986 har Marshallöarna varit ett eget, självbestämmande land, och så lär det förbli även i framtiden.

6. Liechtenstein (160 km²)

Liechtenstein är ett självständigt land i Centraleuropa. Landet ligger vid Alperna, mitt emellan Schweiz och Österrike. I Andorra styr en furste och dennes 25 ledamöter. Landets yta uppgår till 261 kvadratkilometer och totalt bor det cirka 35 000 personer i landet.

Bild: Michael Gredenberg

Läs mer: Sveriges djupaste sjöar

5. San Marino (61 km²)

Det låter som om San Marino är en ö, men så är det inte. Denna mikronation är helt omsluten av Italien.

Det finns även mycket som är unikt med denna nation. Här finns det bland annat fler fordon än invånare, och i landet är medellivslängden ovanligt hög (83,4 år).

4. Tuvalu (26 km²)

Tuvalu betyder åtta, och det är just åtta öar som finns i denna lilla önation. Så tidigt som omkring år 1000 vet man att det bott polynesier här, men det var inte förrän 1978 som landet blev en självständig stat.

3. Nauru (21 km²)

Den lilla önationen Nauru hittar du mitt i Stilla Havet. Landet tillhörde länge Australien men är en självständig nation sedan1968. Nauru är faktiskt världens minsta önation, medan Australien är det största landet i hela Oceanien. Australien har dock fortfarande det militära ansvaret för Nauru.

En lite lustig sak är också att Nauru har världens mest tjocka befolkning. 97 % av alla män, och 93 % av alla kvinnor lider av antingen övervikt eller fetma.

Bild: Wikimedia

2. Monaco (2,02 km²)

Monaco är en självständig stat i södra Frankrike där i princip alla pratar franska. Landet är rikt, och allmänt betraktat som ett skatteparadis. Det är vanligt att svenska kändisar inom exempelvis idrott blir medborgare här för att således slippa betala svensk skatt.

Monaco är även känt för Monacos Grand Prix (formel 1) och casinot i Monte Carlo.

1. Vatikanstaten (0,44 km²)

Vatikanstaten är världens minsta land med sin yta på 0,44 kvadratmeter, och en riktig kontrast mot världens största länder. Landet är också världens minsta sett till antalet invånare som bara är cirka 800 till antalet. Denna mikronation ligger mitt i Rom, och två populära sevärdheter är Peterskyrkan och Sixtinska kapellet.

Detta land var en del av Italien fram till 1929 då den romersk-katolska kyrkan självständighetsförklarade Vatikanstaten efter att ha bråkat med Italien under ett flertal år.

Rent formellt är det påven som har all makt i staten. Han stiftar bland annat lagar och sköter diplomatiska förbindelser med andra nationer. Men i praktiken är det Påvliga kommissionen som sköter allt viktigt medan påven fokuserar på att vara en spirituell ledare för en hel religion.

En sak man ofta inte tänker på är att Vatikanstaten är en av få stater som inte är en demokrati, alltså inte ens på pappret.

Världens minsta länder enligt folkmängd

LandInvånare
Vatikanstaten800
Tuvalu11 200
Nauru12 500
Palau18 000
San Marino33 700
Monaco36 700
Liechtenstein39 000
Marshallöarna42 000
Saint Kitts och Nevis47 600
Dominica72 400
Andorra79 000
Antigua och Barbuda 93 200
Seychellerna99 300
Tonga106 000
Mikronesien113 100

Externa källor

Medelvärde: 2.7 Antal betyg: 6

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är ett ringspel inom poker?

Läs mer

Sveriges 25 bästa hockeyspelare genom tiderna

Läs mer

Vad är play back inom poker?

Läs mer

Vad är bottom pair inom poker?

Läs mer
cross-circle