Världens 10 största länder

Det finns många stora länder, både till ytan och rent befolkningsmässigt. Här berättar vi om de 10 största länderna, både till ytan och sett till dess folkmängd.

Snabblänk: Hoppa till de största länderna enligt befolkningsmängd.

Världens 10 största länder (sett till ytan)

10. Algeriet (2,4 miljoner km²)

Som du själv märker är Algeriet inte världens största land. Men däremot Afrikas största land, och det är inte så illa bara det. De flesta i Algeriet bor längs med medelhavskusten i norr. Längre in mot centrala Afrika börjar Sahara breda ut sig, så där bor det inte så många.

9. Kazakstan (2,7 miljoner km²)

Nästan hela Kazakstan ligger i Centralasien bortsett från en mindre del västerut som ingår i Östeuropa. Sett till hur stort Kazakstan är till ytan är det få som bor där. Idag bor det bara 18 miljoner invånare i landet, främst på grund av att stora delar av Kazakstan består av torr öken och annan obeboelig terräng.

8. Argentina (2,8 miljoner km²)

Argentina är ett stort land, men sanningen är att det inte ens är störst i Sydamerika. Om du inte vet vilket det landet är får du reda på det längre ner i artikeln.

Argentina består av 23 provinser, och med sin omfångsrika yta på cirka 2,8 miljoner kvadratkilometer är det världens åttonde största land.

7. Indien (3,3 miljoner km²)

Indien har tillsammans med Kina störst befolkningsmängd, men är samtidigt bara världens sjunde största land sett till ytan. Indien är också världens sjunde största ekonomi, en ekonomi som man tror kommer bli än mer stark i framtiden. Två av de största städerna i Indien är Delhi och Bombay.

Läs mer: Indiens största städer (befolkning + yta)

6. Australien (7,7 miljoner km²)

Vissa säger att Australien är världens största ö. Men de flesta räknar inte Australien som en ö, utan en kontinent. Trots landets storlek bor det bara 26 miljoner personer där, främst på grund av att stora delar av Australien består av öken och annan torr terräng där ingen varje sig kan eller vill bo.

Läs mer: Här berättar vi om världens minsta länder.

5. Brasilien (8,5 miljoner km²)

Brasilien är stort både sett till ytan och till befolkningsmängden. Idag bor det cirka 214 miljoner personer i Brasilien, och kända platser att besöka är bland annat Kristusstatyn i Rio de Janeiro och Amazonas regnskog.

4. Kina (9,6 miljoner km²)

Kina är tillsammans med Indien världens mest folkrika land. Här bor det strax över 1,4 miljarder människor. Men Kina är också stort sett till dess yta på 9,6 miljoner kvadratkilometer. Kina har även ett stort antal megastäder, däribland Shanghai och Guangzhou som båda har över 30 miljoner invånare.

Läs mer: Kinas 10 största städer (efter folkmängd)

3. USA (9,8 miljoner km²)

USA har världens största ekonomi, och så även världens starkaste militära förmåga. Men till ytan är de inte störst, inte ens i Nordamerika där USA "bara" är det näst största landet. Totalt består USA av 50 stater, och de stater som finns längs med kusten är i regel mer populära att bo i än de stater som finns i inlandet.

2. Kanada (10 miljoner km²)

Kanada är världens till ytan näst största land, och de är det största landet i Nordamerika tätt följt av USA. Det bor däremot inte så många personer i Kanada jämfört med exempelvis Kina som faktiskt är mindre till ytan än Kanada.

Den största anledningen till att relativt få personer bor i Kanada beror på att stora delar av landet har ett kallt och ogästvänligt klimat. Många kanadensare bor i stora städer såsom Toronto och Montreal som ligger nära gränsen till USA.

1. Ryssland (17,1 miljoner km²)

Med sina 17,1 kvadratkilometer är Ryssland världens i särklass största land till ytan. Det bor däremot inte så mycket folk i Ryssland sett till dess yta.

Den största anledningen till det är att Sibirien är stort, och även så pass kallt att inte många vill bo där. De flesta ryssar bor i storstäder såsom Moskva, Sankt Petersburg och Novosibirsk.

Världens största länder efter folkmängd

LandInvånare
1. Indien1 430 miljoner
2. Kina1 420 miljoner
3. USA333 miljoner
4. Indonesien275 miljoner
5. Pakistan230 miljoner
6. Nigeria217 miljoner
7. Brasilien214 miljoner
8. Bangladesh167 miljoner
9. Ryssland146 miljoner
10. Mexiko126 miljoner

Källor

Medelvärde: 5 Antal betyg: 3

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

5 steg för att skaffa solceller i trädgården

Läs mer

Vad är en handförsäkring (insurance) inom poker?

Läs mer

Ökar husets värde om man installerar solceller?

Läs mer

Vad är free card (eller gratiskort) inom poker?

Läs mer
cross-circle