10 träningstips för att gå ner i vikt

Här går vi igenom 10 bra träningstips för dig som vill gå ner i vikt och kunna behålla din målvikt över tid.

OBS: Även om tipsen är rangordnade rekommenderar vi inte något tips över något annat. Information om hur vi räknade ut uppskattad kaloriåtgång finns längst ner i artikeln.

10 bra träningstips för viktnedgång

Nedan berättar vi närmare om de träningsformer vi just introducerade i listan ovan.

10. Rodd (ca 450–850 kcal/h)

Ro kan du förstås göra utomhus, men det vanligaste är att man ror på en gymmaskin, det vill säga en roddmaskin.

När du använder en roddmaskin får du en allsidig träning för både över- och underkropp. Roddmaskinsträning ger dig även bra kondition och i förlängningen en bra kaloriförbränning.

Ett populärt roddpass på gym är att ro långsamt i 5 minuter, och efter det ro så fort du kan i 5 minuter, och att efter det ro långsamt igen i 5 minuter och så vidare. Denna intervall kan du repetera så länge du orkar eller tills det blir någon annans tur att använda roddmaskinen.

9. Simning (ca 400–950 kcal/h)

Simning är en allsidig och skonsam träningsform som ger dig större muskler över nästan hela kroppen samtidigt som du går ner i vikt. En god idé är att skaffa ett par träningshörlurar som tål vatten ifall du tycker det blir långsamt att simma en längre tid.

8. Spinning (ca 250–850 kcal/h)

Spinning är en träningsform som passar särskilt bra om du vill bränna fett och samtidigt förbättra din kondition. Du får också bra muskelträning. I synnerhet i ben, vader och den stora sätesmuskeln som går längsmed rumpa och lår.

Att spinna är något du kan göra på i princip alla gym i hela Sverige. Ett bra alternativ till att spinna på gym är att köpa en motionscykel eller en spinningcykel för hemmabruk.

7. Kampsport (ca 200–900 kcal/h)

Kampsport såsom karate, taekwondo och judo tränar hela kroppen och ger dig både muskler och en bra kaloriförbränning. Att hålla på med kampsport i fullt tempo krävs för att bränna uppemot 900 kalorier per timme.

Läs mer: Alla listor inom träning och hälsa

6. Racketsport (ca 500–850 kcal/h)

Racketsport såsom tennis, badminton och padel är populära aktiviteter som många gillar. Klara fördelar med att spela racketsport är att du får bättre kondition samtidigt som du bygger upp styrka och flexibilitet. Bränner kalorier gör du också i ett bra tempo när du spelar racketsport.

5. Ellipsmaskin (ca 500–950 kcal/h)

Med en ellipsmaskin, som även kallas cross-trainer, bränner du mycket fett samtidigt som du får kondition och en allsidig muskelträning över i princip hela kroppen. En bra sak med cross-trainers är att du kan öka motståndet rejält samtidigt som skaderisken förblir minimal.

4. Styrketräning (ca 200–500 kcal/h)

Med styrketräning bygger du i första hand muskler. För att maximera sin viktnedgång finns det bättre sätt att träna, men trots det tar vi med styrketräning på listan. Hur kommer det sig egentligen?

Jo, för när du bygger upp muskler får du en högre ämnesomsättning, vilket gör att du bränner en större mängd fett än förut när du vilar. Att ha åtminstone en någorlunda bra muskelton är också ett måste för att kunna bli bra på sporter som tennis, kampsport och simning.

Läs mer: 10 träningsprylar som gör dig bättre

3. Hopprep (ca 500–1 000 kcal/h)

Att hoppa hopprep är en bra träningsform som passar i princip alla. När du hoppar hopprep tränar du många större muskelgrupper och kaloriförbränningen är att jämföra med den för som gäller för högintensitetssporter såsom simning och rodd.

Stora fördelar med att hoppa hopprep är att du bygger upp kondition, styrka och flexibilitet på samma gång. Det är också ett billigt sätt att träna.

2. Promenad (ca 200–350 kcal/h)

Att promenera är riktigt bra för att gå ner i vikt. Den styrketräning du får är dock minimal, likaså bygger du upp din kondition långsamt om du går utan att få upp en hög puls. Men som sagt, är viktminskning det viktigaste gör du rätt i att gå, gärna minst en halvtimme per dag.

Promenader kan även komplettera andra träningsformer. Att gå till gymmet eller padelhallen är en utmärkt idé. Likaså är det en bra idé att skaffa en hund (om viljan och resurserna finns), för då måste du gå ut varje dag för att hunden ska få göra sitt.

1. Löpning (ca 600–950 kcal/h)

Att regelbundet löpa är ett av de bästa sätten att gå ned i vikt på. Du bränner generellt många kalorier per timme, och allt som behövs är ett par löparskor och träningskläder. Att variera sin löpning med intervallträning är också en bra idé.

Kan du springa i stället för att gå är det generellt bättre att göra det, i synnerhet för att du bränner kalorier fortare och för att du snabbare får upp en hög puls.

Källor för kaloridata

De uppgifter som rör kalorier är ungefärliga och skiftar beroende på bland annat:

  • Kön
  • Vikt
  • Ålder
  • Generellt hälsotillstånd
  • Längd
  • Kroppsform

Vi har gjort vårt bästa för att hämta kaloridata från pålitliga källor. Kaloridata är hämtade från Healthline.com som nästan bara handlar om hälsa, och Sverigefitness.se som generellt handlar om mer fitness än hälsa.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Jämförelse av slutprodukter

fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
Jämförelse

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är Sjätte gatan inom poker?

Läs mer

Världens 20 rikaste länder

Läs mer

James Bond-strategin inom roulett - så funkar den

Läs mer

Vad är exposed card (visat kort) inom poker?

Läs mer
cross-circle