Vad är en höjning inom poker? (+ när borde du höja?)

Här lär du dig allt om vad en höjning inom poker är.

Artikelns innehåll

Vad är en höjning inom poker?

Att höja inom poker är att satsa mer pengar än den person som gjorde den ursprungliga satsningen. Den första ökningen av potten kallas alltså att satsa, medan den som höjer den första satsningen gör en höjning.

Exempel på en höjning

Pelle och Masse spelar Texas Holdém. Pelle sitter under the gun och agerar först. Pelle satsar 10 kr, Masse har också bra kort och höjer med 10 kr. Pelle synar höjningen på 10 kr och dealern delar därefter ut floppen.

Så tänk på att Pelles inledande ökning med 10 kr inte är en höjning utan en satsning. Den spelare som höjer den ursprungliga satsningen, i detta fall Pelles 10 kr, gör en höjning. Om någon höjer på en annan spelares höjning kallas det för en återhöjning.

När borde du höja?

Här nedan berättar vi om fyra bra anledningar att höja inom poker.

Du vill bluffa eller semibluffa

Om du vill bluffa eller semibluffa med syfte att få dina motståndare att lägga sig är det bäst att göra en rejäl höjning, och om det behövs, flera rejäla höjningar.

Du vill tunna ut fältet

Ifall du exempelvis har A–A som personliga kort och det sitter 10 personer vid pokerbordet har du en stor möjlighet att få den bästa handen. Men samtidigt finns det spelare vid bordet som kanske får stege, kåk eller fyrtal med den hand de har. Så ju fler motståndare du har, desto sämre är din hand.

För att förbättra dina odds för att vinna är det därför bra att göra en rejäl höjning för att tunna ut fältet (narrow the field), alltså för att få många av dina motståndare att lägga sig för att öka på din egen vinstmöjlighet.

Du vill värdebetta

Att värdebetta är att höja så med så pass bra precision att du får maximal utdelning i form av pokermarker när du vinner pokerhanden. Värdebetta är alltså något du ska göra när du har riktigt bra kort för att kunna "mjölka ur" så mycket pokermarker du kan av dina motståndare.

Du vill få mer information

När du spelar poker vill du ha så mycket information som möjligt om motståndarnas pokerhänder. Ett bra sätt att få det på är att höja, för då måste motståndarna agera; alltså exempelvis lägga sig, syna eller höja. Med den information du fått av din höjning kan du planera inför nästa drag.

Läs mer: Pokerordlista: Alla viktiga termer inom poker

Hur nöjd var du med innehållet?

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Svart bild: Ladda ner en svart bild gratis

Läs mer

Vad är shorthanded inom poker (+ så spelar du shorthanded)

Läs mer

Sveriges 10 största öar

Läs mer

Vad är four flush inom poker?

Läs mer
cross-circle