10 fördelar och nackdelar med VPN

Det finns både fördelar och nackdelar med att skaffa en VPN. Här berättar vi om 5 viktiga fördelar, och 5 viktiga nackdelar med VPN-tjänster.

5 fördelar med VPN

  1. Du undviker övervakning på nätet.
  2. Du surfar säkrare på wifi-nät.
  3. Du kan låsa upp tv-plattformar.
  4. Ibland får du snabbare internet.
  5. Du kan fildela anonymt.

Nedan berättar vi om de fördelar vi precis nämnt mera detaljerat.

OVPN ger dig flest fördelar

VPN-tjänsten OVPN ger dig bra VPN-appar på svenska, och så även support och guider på svenska. De sparar inte heller några känsliga loggar vilket innebär att du blir anonym på internet. Vi rekommenderar OVPN högst av alla VPN-tjänster vi testat.

  • VPN-program på svenska
  • Support på svenska
  • Från cirka 42 kr/mån
  • Sparar inga loggar
Till OVPN

1. Du blir anonym på internet

När du skyddar dig med en VPN-tjänst kan varken din internetoperatör eller myndigheter se vad du gör på internet. Detta då din riktiga IP-adress döljs, det vill säga din personliga identifierare på internet.

Värt att tänka på är att det finns VPN-tjänster som sparar loggar och därför inte kan garantera 100 % anonymitet. De VPN-tjänsterna rekommenderar aldrig vi. Alla VPN-tjänster vi tipsar om är helt loggfria.

2. Du surfar säkrare

På publika wifi-nät som du bland annat hittar på flygplatser och restauranger är det vanligt med hackare. De försöker ta sig in i din internetuppkopplade enhet genom att exempelvis försöka tränga sig in via en överbelastningsattack eller genom att skapa ett fejkat wifi-nätverk.

Det är också möjligt att kontrollera vilka sidor du besöker när du är uppkopplad mot wifi om nätverksägaren skulle vilja göra det. Men med en VPN-tjänst slipper du all den problematiken då din VPN ser till att ingen kan hacka eller övervaka din enhet när du surfar på wifi-nät.

3. Du kan låsa upp regionslåsta tv-plattformar

Tv-plattformar såsom SVT Play, Viaplay och C More är regionslåsta till Sverige. Regionslåsta är också amerikanska Netflix och brittiska BBC iPlayer som är låsta till USA och Storbritannien.

Men med en VPN kan du låtsas vara precis var du vill. Så om du vill låsa upp SVT Play på semestern kan du också göra det genom att låtsas vara i Sverige. Att låtsas vara i ett annat land är superenkelt och något du gör genom ett knapptryck inuti VPN-appen.

4. Du kan få snabbare internet

Din internetoperatör har rätt att begränsa din internethastighet när som helst. Det är vanligt att internetoperatörer väljer att sakta ner din uppkoppling på kvällar och helger, det vill säga då deras nät används som mest.

Men det kan de inte göra om du använder en VPN, för då vet de inte längre vad du gör på internet. Vanligtvis väljer din internetoperatör att sakta ner din uppkoppling mot datakrävande tjänster som Netflix, SVT Play och Playstation Network. Men som sagt, med en VPN får du full hastighet överallt i vilket fall.

5. Du kan fildela utan övervakning

Med en VPN kan du fildela, exempelvis ladda ner torrenter utan att någon myndighet eller upphovsrättstroll får reda på vad du laddar ner. Så länge du skyddar dig med en VPN kan du alltså fildela hur mycket du vill utan risk.

Värt att tänka på är samtidigt att det fortfarande är olagligt att ladda ner olagliga saker även om man anonymiserar sin internetuppkoppling med en VPN.

5 nackdelar med VPN

  1. Du kan få en långsammare hastighet.
  2. En VPN ger inget antivirusskydd.
  3. VPN-tjänster som är gratis är osäkra.
  4. Många VPN-tjänster är dåliga.
  5. Det är svårt att hitta en bra VPN.

Nedan berättar vi om de nackdelar vi precis nämnt i större detalj.

1. Din internethastighet kan bli sämre

För att du ska bli anonym krypterar VPN-tjänsten din internetuppkoppling via säkerhetsprotokoll såsom WireGuard och OpenVPN. Det är bra, för då blir du 100 % anonym på nätet.

Men en tråkig sak med att din internetuppkoppling krypteras är att ditt internet kan bli långsammare. Fast om du väljer en bra VPN kommer du sannolikt inte märka av någon hastighetsminskning alls.

Läs gärna vårt test av OVPN eller vårt test av Cyberghost för att få information om två riktigt snabba VPN-tjänster som presterar bra inom alla kategorier.

2. En VPN ger inget skydd mot virus

Nätfiskeförsök via e-post och virus är två saker som en VPN inte skyddar dig mot. Men en bra sak är samtidigt att gratis antivirusprogram ofta är bra nog, och att man undviker nästan alla nätfiskeförsök genom att inte klicka på konstiga länkar.

3. Gratis VPN-tjänster är osäkra

VPN-tjänster som är gratis är osäkra. Den största anledningen till det är för att de måste tjäna pengar, och inte får in några pengar via månadsavgifter. Då "måste" de vara oärliga för att överleva, och det är de också.

Gratis VPN-tjänster sparar ner din internethistorik och säljer den till högstbjudande, i regel reklambolag av olika slag. Det är även vanligt att gratis VPN-tjänster innehåller virus och/eller spionprogram.

4. Många VPN-tjänster är inte bra nog

Det är svårt att erbjuda en riktigt bra VPN-tjänst. Av de över 60 VPN-tjänster vi testat är det bara omkring 5 vi rekommenderar i vår bästa VPN-artikel.

Det VPN-tjänster faller på är ofta att de är för långsamma, att de inte klarar av att låsa upp streaming och att deras VPN-appar inte är bra nog.

5. Att välja en bra VPN är ofta svårt

Det svårt att välja en bra VPN då i princip alla VPN-tjänster lovar samma saker: Exempelvis säkra VPN-appar, snabba servrar, ett stort servernätverk och ett bra stöd för streaming. För att kunna veta om det stämmer eller inte måste man prova varje VPN, en efter en.

Det har vi redan gjort, så det slipper du. Läs gärna hur vi recenserar VPN-tjänsterna om du vill veta hur det går till när vi testar och betygsätter alla VPN-tjänster.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Topptestade VPN-tjänster

fr.
23
kr/mån
fr.
42
kr/mån
fr.
25
kr/mån
Loggfri VPN
Hög hastighet
Samtidiga uppkopplingar (max)
7
4-7
Obegränsat
Dygnet runt-support
Support på svenska
Låser upp Netflix
Låser upp SVT Play
Låser upp BBC iPlayer
Stöd för WireGuard
Stort servernätverk
App för mobil, surfplatta och dator
Anonym fildelning tillåts

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Sveriges statsministrar genom tiderna

Läs mer

Kviq Mobilabonnemang: Recension och omdöme

Läs mer

Så spelar du Sjustöt (Seven Card Stud)

Läs mer

De 10 sämsta starthänderna i Texas Holdém

Läs mer
10

VPN med flest fördelar!

Prova OVPN nu!
cross-circle