Hitta bästa VPN för dig (Guide + Exempel)

Här berättar vi om de 5 bästa VPN-tjänsterna just nu. Vi kommer även berätta vad som gör att vissa VPN-tjänster är bättre än andra samtidigt som vi motiverar våra val.

Vill du läsa om bästa VPN direkt? Hoppa till information om OVPN eller klicka på knappen nedan för att komma direkt till deras webbsida.

Så hittar du bästa VPN i Sverige

Läs infografiken nedan för att få reda på vad som är viktigt när du väljer bästa VPN. Vill du ha mer information om alla 10 viktiga kriterier kan du hoppa dit genom att trycka här.

De bästa VPN-tjänsterna i Sverige

1. OVPN (från ca. 42 kr/mån)

OVPN är en svensk VPN-tjänst som presterar bäst enligt våra tester. De erbjuder VPN-appar, support och guider på svenska, och de sparar inga loggar vilket innebär att du blir anonym på nätet.

Andra bra saker med OVPN är att de har ett tillräckligt stort servernätverk och att de erbjuder en snabb hastighet när du skyddar dig via deras VPN-appar.

  • VPN-program på svenska
  • Support på svenska
  • Från cirka 42 kr/mån
  • Sparar inga loggar
Till OVPN

Läs gärna vårt test av OVPN om du vill veta mer om dem.

2. CyberGhost (från ca. 20 kr/mån)

CyberGhost är en VPN-tjänst som erbjuder snabba hastigheter, bra VPN-appar och bra support. Här får du dock inte någon svensk support som du får med OVPN, utan support på engelska. Men om du inte har några problem med det är CyberGhost ett utmärkt budgetalternativ som vi rekommenderar starkt.

  • Svenska VPN-program
  • Support på engelska
  • Från cirka 20 kr/mån
  • Sparar inga loggar
Till Cyberghost

Läs gärna vårt test av Cyberghost om du vill veta mer om dem.

3. Surfshark (från ca. 20 kr/mån)

Surfshark är en snabb och säker VPN-tjänst som inte sparar några känsliga loggar. Två bra saker med Surfshark är att de erbjuder lättanvända VPN-appar och att du får koppla upp hur många enheter du vill på ett och samma VPN-abonnemang.

  • VPN-program på engelska
  • Support på engelska
  • Från cirka 20 kr/mån
  • Sparar inga loggar
Besök Surfshark

Läs gärna vårt test av Surfshark om du vill veta mer om dem.

4. ExpressVPN (från ca. 55 kr/mån)

ExpressVPN är en dyr VPN-tjänst som samtidigt presterar mycket bra. VPN-apparna fungerar perfekt, inga känsliga loggar sparas och du får nästan alltid en bra hastighet när du skyddar dig med dem. Priset är den stora nackdelen, så egentligen är ettan OVPN ett bättre val sett till pris kontra prestanda.

  • VPN-program på svenska
  • Support på engelska
  • Från cirka 55 kr/mån
  • Sparar inga loggar
Besök ExpressVPN

Läs gärna vårt test av ExpressVPN om du vill veta mer om dem.

5. Atlas VPN (från ca. 20 kr/mån)

Atlas VPN är en bra allt-i-allo-VPN som erbjuder bra VPN-program på svenska och bra support på engelska. De är också duktiga på att låsa upp Netflix i många regioner och att låsa upp BBC iPlayer. Andra bra saker med Atlas VPN är att de erbjuder en snabb VPN och ger dig mycket VPN för pengarna.

  • VPN-program på svenska
  • Support på engelska
  • Från cirka 20 kr/mån
  • Sparar inga loggar
Besök Atlas VPN

Läs gärna vårt test av Atlas VPN om du vill veta mer om dem.

10 faktorer för att hitta bästa VPN

1. Kill switch ska finnas till alla VPN-program

Kill switch är ett verktyg som bryter internetuppkopplingen helt om du skulle tappa kontakten med VPN-programmet. Att få kill switch till alla VPN-program är viktigt, för om du inte har det kan VPN-företaget inte garantera att du förblir anonym om något oväntat händer som en app-krasch eller serverkrasch.

Alla VPN-tjänster vi berättar om i artikeln erbjuder kill switch för alla VPN-program.

2. Bra VPN-program ska finnas till alla enheter

VPN-program ska finnas för alla enheter du vill kunna skydda såsom mobil, surfplatta och dator. Mer precist ska det finnas VPN-appar för iOS, Android, Linux, MacOS och Windows. Ett plus är också om VPN-programmen finns på svenska.

De 2 bästa VPN-tjänsterna i artikeln (OVPN och CyberGhost) erbjuder bra VPN-appar på svenska.

3. Inga känsliga loggar får sparas

Att inga känsliga loggar sparas är superviktigt. Om en VPN-tjänst sparar loggar är du inte anonym, för då finns det spår som säger vad du gjort på internet.

Den bästa VPN-tjänsten på att inte spara loggar är OVPN. De har VPN-servrar utan hårddiskar där det är omöjligt att spara loggar. De äger också sina egna VPN-servrar, vilket är unikt och ska ses som en tryghetsstämpel.

Alla VPN-tjänster vi berättar om i artikeln är 100 % loggfria.

4. Du ska få en hög hastighet

Så fort du förstår vad en VPN-tjänst är vet du också att den krypterar din internetuppkoppling för att du ska bli anonym på nätet. Själva krypteringen saktar ner din internetuppkoppling allt ifrån lite grann till ganska mycket.

Just den hastighet du får ut är en faktor som skiljer bra och dåliga VPN-tjänster från varandra på ett tydligt sätt.

Alla VPN-tjänster i denna artikel erbjuder snabba hastigheter. OVPN och CyberGhost är de snabbaste VPN-tjänsterna i våra tester.

5. Du ska kunna låsa upp alla viktiga streamingtjänster

När du har en VPN kan du låtsas vara i ett annat land genom att trycka på ett nytt land i VPN-programmet. Så om du vill kunna titta på C More eller SVT Play ska du välja en VPN-server i Sverige, och för att låsa upp utländska tv-plattformar väljer du exempelvis en server i USA eller Storbritannien.

Fast viktigt att veta är att alla VPN-tjänster inte är lika bra på att låsa upp streaming. Tv-plattformarna försöker nämligen stänga ute VPN-användare på grund av rättighetsskäl. Och det är bara de bästa VPN-tjänsterna som klarar av att överlista streamingtjänsternas blockeringsförsök.

Alla VPN-tjänster i artikeln är bra på att låsa upp streaming. OVPN är bäst på att låsa upp internationell streaming, och i särklass bäst på att låsa upp svensk tv i utlandet. Här kommer ingen i närheten av OVPN.

6. Alla moderna säkerhetsprotokoll ska finnas tillgängliga

Det är säkerhetsprotokoll såsom WireGuard och OpenVPN som VPN-företagen använder för att göra dig anonym. Du kan bara skyddas med ett VPN-protokoll i taget, och om OpenVPN och WireGuard erbjuds ska du vara nöjd.

Du behöver inte heller tänka på vilket VPN-protokoll du ska använda. VPN-programmet väljer det bästa VPN-protokollet åt dig utan att du behöver göra något.

De VPN-tjänster vi tipsar om i artikeln erbjuder stöd för alla moderna säkerhetsprotokoll inklusive WireGuard och OpenVPN.

7. Anonym fildelning ska tillåtas

Det finns VPN-företag som inte tillåter fildelning eller som begränsar hastigheten för kunder som fildelar. Några sådana VPN-tjänster rekommenderar inte vi.

Alla VPN-tjänster vi tipsar i artikeln om erbjuder snabb och anonym fildelning.

8. Ett stort servernätverk ska erbjudas

Ju större servernätverk en VPN-tjänst erbjuder, desto bättre är det. Med fler servrar att välja på är det ofta lättare att hitta en server som finns i närheten. Tumregeln säger nämligen; ju närmre VPN-servern finns är desto snabbare går det.

Sen ska du inte stirra dig blind på hur stort servernätverket är. Det viktigaste är att alla viktiga länder finns tillgängliga och att alla VPN-servrar i nätverket är stabila och snabba. För om en VPN-tjänst erbjuder ett stort men dåligt servernätverk spelar det ingen roll hur många servrar du får tillgång till.

Alla VPN-tjänster i artikeln erbjuder stora, stabila och snabba servernätverk.

9. Bra kundsupport ska erbjudas

VPN-tjänster är enkla att använda, men "under huven" är VPN-programmen tekniskt avancerade. Det är en stor anledning till att många uppskattar att få tillgång till snabb och bra support. Snabbast och bäst svar får man nästan alltid genom att använda chattklienten.

OVPN är den VPN-tjänst i artikeln som erbjuder bäst support, som du också får på svenska. De andra VPN-tjänsterna erbjuder också bra support fast bara på engelska.

10. Du ska kunna koppla upp många enheter på samma abonnemang

Nästan alla VPN-tjänster sätter upp en gräns på hur många enheter du får skydda på samma gång, alltså på samma VPN-abonnemang. Det vanligaste är att du får koppla upp 5 enheter samtidigt på samma VPN-abonnemang.

Alla VPN-tjänster i artikeln tillåter minst 4 samtidigt uppkopplade enheter. Bäst inom denna kategori är Surfshark som inte har någon gräns alls gällande hur många enheter du får koppla upp samtidigt.

Vanliga frågor

Erbjuder VPN-tjänsterna gratis provperioder?

Ja, alla VPN-tjänster i artikeln erbjuder gratis provperioder på minst 10 dagar och upp till 45 dagar. Du har alltid rätt att använda dig av pengarna tillbaka-garantin om du inte är nöjd. Alla VPN-tjänster i vårt test ger dig pengarna tillbaka om du är missnöjd utan att klaga eller vara otrevliga.

Är VPN lagligt?

Ja, VPN är lagligt. Fast det är såklart inte lagligt att använda sin anonymitet för att göra olagliga saker såsom att ladda ner saker man inte får ladda ner. Men att använda en VPN för att exempelvis surfa anonymt och för att låsa upp streaming är lagligt i hela den fria världen.

Är det bäst med en gratis eller en betald VPN-tjänst?

Det är alltid bäst att använda betald VPN-tjänst. VPN-tjänster som inte tar betalt måste använda sig av fula knep för att få in pengar. För de får ju inte in några pengar via månadsavgifter.

Fulknepen består i regel av att samla in kunders internethistorik och sälja den till skumma reklambolag. Det är också vanligt att VPN-tjänster som inte kostar pengar innehåller virus och/eller spionprogram.

Så att skaffa en VPN som du måste betala för är alltid det säkraste alternativet. Det är bättre att inte använda någon VPN alls jämfört med att använda en VPN som är gratis.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Ortenslang: 60+ uttryck från förorten

Läs mer

Sveriges 10 bästa äventyrsbad och vattenland

Läs mer

Test och recension av iTop VPN

Läs mer

Världens 10 giftigaste ormar

Läs mer
cross-circle