Sveriges vanligaste fåglar

I Sverige häckar det 70 miljoner par fåglar varje år. Här går vi igenom vilka fåglar som är vanligast i Sverige. Vi fokuserar bland annat på vart de flyttar på vintern och vad de brukar äta.

Tyvärr är det en trend i Europa att antalet fåglar minskar och Sverige ligger riktigt illa till. Det är 248 arter som häckar i Sverige och 46 % av fågelarterna minskar medan 26 % ökar. I Europa är det bara Turkiet som har dystrare siffror.

Framför allt är det fåglar som häckar i skogsmark och våtmarker som minskar. Det är Sveriges Ornitologiska Förening och dess motsvarande organisationer i Europas länder som tagit fram siffrorna.

Lista med Sveriges vanligaste fåglar

Nedan berättar vi om de fåglar vi precis tagit upp mer detaljerat.

9. Koltrast (1,8 miljoner)

Bild: Dion Ant
  • Flyttfågel: Ja, de svenska är oftast det.
  • Äter: Är allätare, äter bland annat maskar, insekter, frön och bär.
  • Status i Sverige: Livskraftig.

Koltrasten är den största trastfågeln i Europa och är generellt inte rädd för människor. Hanen har en kolsvart kropp, gul näbb och gul ögonring. Honan är mer mörkbrun/olivgrå i kroppen och har en mer blekgul näbb.

Koltrastar som finns i Sverige är till 76 procent flyttfåglar. Här är det alltså lite för kallt på vintern i de flesta koltrastars smak. I Danmark är det bara 16 % av koltrastarna som flyttar söderut.

Bild: Darkone

8. Taltrast (1,9 miljoner)

Bild: JJ Harrison
  • Flyttfågel: Ja, svenska taltrastar vill oftast övervintra söderut.
  • Äter: Är allätare, äter främst maskar, snäckor, mjuk frukt och bär.
  • Status i Sverige: Livskraftig.

Taltrasten hittar du i bland annat skog, trädgårdar och parker. De svenska taltrastarna övervintrar i regel i södra Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Vanliga fiender för denna fågel är katter och rovfåglar.

Bild: Wikimedia

7. Bergfink (2,1 miljoner)

  • Flyttfågel: Ja, svenska taltrastar vill oftast övervintra söderut.
  • Äter: Främst frön, bär och insekter.
  • Status i Sverige: Livskraftig.

Bergfinken är nära släkt med bofinken och övervintrar helst i mellersta Asien och Väst- och Mellaneuropa. Men om tillgången på mat är god i Sverige så stannar de här över vintern.

I Sverige finns bergfinken främst i Norrlands skogs- och fjälltrakter. Ett mindre antal bergfinkar finns så långt söderut som Stockholm, men längre söderut än så hittar du förmodligen inga bergfinkar. Flest bergfinkar finns det i Centraleuropa.

Bild: John Leffman

6. Trädpiplärka (2,4 miljoner)

Bild: Volgenartinfo
  • Flyttfågel: Ja, de övervintrar i Afrika och södra Asien.
  • Äter: Främst insekter och frön.
  • Status i Sverige: Livskraftig.

Trädpiplärka är en fågel som trivs bäst i skogsbryn och gläntor. I Sverige hittar du trädpiplärkor i hela landet. Denna fågel har minskat något i antal, men trädpiplärkan räknas trots det som livskraftig.

Bild: Imnan Shah

5. Talgoxe (2,8 miljoner)

Bild: Luc Vlator
  • Flyttfågel: Nej, räknas som stannfågel.
  • Äter: Främst insekter och frön.
  • Status i Sverige: Livskraftig.

Talgoxen hittar du främst i mellersta och södra Sverige. De räknas som stannfåglar och svenska talgoxar lämnar i princip aldrig Sverige. Vid särskilt kalla vintrar kan de bli tvungna att flytta söderut men det är ovanligt.

Man har faktiskt försökt introducera talgoxen i USA men det gick inte bra. Det finns idag inga talgoxar där.

Läs mer: Världens 10 giftigaste ormar

Bild: Oliver Herold

4. Kungsfågel (3,8 miljoner)

Bild: Wikimedia
  • Flyttfågel: Till viss del, majoriteten stannar i Sverige.
  • Äter: Främst insekter och insektsägg.
  • Status i Sverige: Livskraftig.

Kungsfågeln är en uthållig liten fågel som kan flyga långt och behöver mycket mat. En kall vinterdag behöver kungsfågeln äta mer än en tredjedel av sin kroppsvikt. Fågeln kan som mest flyga cirka 80 mil per dag.

Du hittar främst kungsfågeln i mellersta och södra Sverige. I nordvästra Lappland hittar du inga kungsfåglar alls. De flesta kungsfåglar stannar i Sverige över vintern, men de som inte gör det brukar flytta till Mellaneuropa under senhösten och komma tillbaka till Sverige omkring april.

Bild: Calandrella

3. Rödhake (3,8 miljoner)

Bild: Rödhake
  • Flyttfågel: Ja, majoriteten lämnar Sverige vintertid.
  • Äter: Främst insekter, daggmaskar är en delikatess.
  • Status i Sverige: Livskraftig.

Rödhaken är inte rädd för människor, och gräver du en grop eller i landet är det vanligt att de kommer och hälsar på för att leta efter daggmaskar. Utöver mask äter de även spindlar, insekter, bär och frukt. De gillar även fågelfrön man ställer ut i fågelmatare av olika slag.

Fågeln ligger också och "lurpassar" på människor och till exempel vildsvin i förhoppning att man ska göra något som skrämmer upp insekter som rödhaken i sin tur fångar. Det är alltså ingen skygg rödhake vi har i Sverige. Rödhakar i Kontinentaleuropa är däremot betydligt mer blyga och rädda.

Rödhakarna har en kort medellivslängd på 1,1 år. Den är kort för att hanarna blir så arga på varandra när de råkar flyga in i varandras revir. Rödhakshanarna attackerar skoningslöst och aggressivt. Vanligtvis leder deras attacker till att någon av hanarna dör.

I Sverige trivs rödhaken överallt förutom i fjälltrakterna i norr. Där finns det inga rödhakar över huvud taget. Några få rödhakar stannar kvar i Sverige på vintern men majoriteten av dem flyger till medelhavet på senhösten och kommer tillbaka till Sverige omkring april.

Bild: Candarella

2. Bofink (8,4 miljoner)

Bild: Fransesco Veronesi
  • Flyttfågel: Ja, majoriteten lämnar Sverige vintertid.
  • Äter: Främst insekter, bär och frön.
  • Status i Sverige: Livskraftig.

Bofinken är en ganska orädd fågel som du hittar i nästan hela Sverige. Norr om södra Lappland hittar du dem dock inte. De bofinkar vi har i Sverige gillar att övervintra i norra Afrika, västra Asien och Spanien. Men det finns bofinkar som stannar i Sverige över vintern även om det är relativt ovanligt.

Bofinken har brett ut sig på ett område på 7 miljoner kvadratkilometer. Globalt finns det cirka 600 miljoner fullvuxna bofinkar, och cirka 400 miljoner av dem finns i Europa.

Läs mer: Världens 10 snabbaste djur (på land)

Bild: Didier Descuens

1. Lövsångare (13,2 miljoner)

Bild: Alcieda
  • Flyttfågel: Ja, de flyttar till Afrika över vintern.
  • Äter: Främst insekter, bär och spindlar.
  • Status i Sverige: Livskraftig.

Lövsångaren är Sveriges vanligaste fågel. De trivs bra i hela landet förutom längst upp i norr. På vintern är det dock lite kallt här och då flyttar de till västra, södra och östra Afrika.

Att lövsångaren är så här pass vanlig i Sverige överraskar många. Sannolikt beror det på att lövsångaren är ganska rädd för människor och gillar att gömma sig i tät växtlighet.

Det är vanligast att du hittar lövsångaren i barr-, bland- och lövskog, men de finns ibland också i parker och trädgårdar.

Bild: Hangsna

Läs mer: Världens 10 smartaste djur

Medelvärde: 4.9 Antal betyg: 17

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Världens 10 dyraste ädelstenar (lista med bilder)

Läs mer

Vad är fyrtal inom poker?

Läs mer

Vad är bad beat inom poker? (Förklaring med bilder)

Läs mer

Spotpris för el: Vad är det och vad bestämmer priset?

Läs mer
cross-circle