Världens 10 smartaste djur

Forskare säger att det finns omkring 8,7 miljarder djurarter på jorden. Men här fokuserar vi endast på de smartaste djurarterna, alltså de 10 djur som är smartast i världen.

Att utse smartaste djur rymmer stora svårigheter eftersom det inte finns några utarbetade test som alla kan göra. Graderingen grundar sig på hur människor tolkar de olika djurens beteenden.

Många kan säkert ha invändningar mot denna lista och mena att till exempel katt eller hund borde varit med.

De 10 smartaste djuren i världen

Nedan berättar vi om de djur vi precis nämnt i större detalj.

10. Råtta

Råttan används ofta vid djurförsök. Det beror bland annat på att råttan är lik människan rent anatomiskt och psykologiskt. Men det beror även på att råttan är ovanligt smart.

Råttor kan bland annat navigera sig fram i relativt svåra labyrinter. De kan även vägra göra saker de inte tycker om, och lära sig av tidigare erfarenheter.

9. Duva

Då vi människor studerat duvan i närmare vet vi också att denna fågel är smart. Det vill säga smartare än många andra fåglar.

För att nämna några exempel kommer duvor ihåg hundratals olika bilder om du visar dem för duvorna med flera års mellanrum. De förstår även hur en spegel fungerar, det vill säg att det är dem själva de ser i spegeln och inte en duva till.

Duvan är faktiskt så pass smart att man använt dem i krig. Under båda världskrigen satte man fast kameror på duvor för att de skulle kunna spela in hur fienderna rörde sig och var de hade sina baser.

Så om du träffar på en duva ska du säga: Duktig fågel, för att säga dumma fågel är inte bara elakt utan också fel.

8. Ekorre

Ekorrar kan verka lite smådumma när de springer runt och försöker äta upp maten som du ställt ut till fåglarna. Men så är det inte, ekorrar är smarta djur.

För att kunna överleva där människor lever måste man vara smart, och det är ekorrarna. De kan bland annat komma åt nästan all mat man ställer ut om sommaren, oavsett hur väl man gömmer den.

Ekorrar kan även gömma sin mat på ett smart sätt. Det vill säga på ett sätt som gör att bara ekorren själv vet var maten finns, och var ekorren bara grävt tomma hål för att lura djur som inte förstår bättre.

En annan imponerande sak med ekorrar är att de kan sortera sina nötter efter bland annat vikt, typ och smak. Denna rätt avancerade sorteringsteknik gör så att ekorren gräver upp rätt gömma vid rätt tillfälle.

7. Gris

Om du blir kallad för en gris är det bara att tacka och ta emot, för de är faktiskt rätt smarta. Grisar är bland annat kända för att vara duktiga på att anpassa sig till olika platser och klimat, vilket tyder på en hög intelligens.

Till och med yngre grisar klarar av att lära sig att använda speglar till sin fördel när de letar efter mat i en labyrint. Detta medan i princip alla andra djur knappt förstår vad en spegel är. Värt att veta är också att grisar kan lära sig trick och går att träna på samma sätt som katter och hundar.

6. Kråka

Många fåglar är smarta, och kråkan är faktiskt den smartaste fågeln. Kråkor, liksom korpar och kajor, är bland annat smarta nog för att samla nötter, släppa dem på gatan och vänta tills att bilarna kör över dem. Efter det är det bara för kråkorna att äta de precis knäckta nötterna som de aldrig hade klarat av att knäcka med sin egen näbb.

Kråkor är också duktiga på att tillverka enklare verktyg och på att identifiera vilka djur som är fiender kontra vänner.

Det finns även studier som pekar på att kråkor i vissa avseenden, är lika intelligenta som ett 7-årigt barn. Kråkor kan också prata olika dialekter, spela spel och skämta med varandra. Det är få andra djur som är så pass smarta.

5. Elefant

Alla stora djur är inte smarta, men elefanten är faktiskt både stor och smart. Elefanter har bland annat ett bra minne och klarar av att identifiera omkring 30 släktingar genom deras doft. Det är också känt att elefanter klarar av att skapa enkla verktyg och att lära sig enkla kommandon om de är i fångenskap.

Elefanter är också snälla och empatiska, vilket även det tyder på att de har en hög intelligens. Elefanter kan också sörja kompisar och familjemedlemmar som dött, och de förstår även hur speglar fungerar.

Elefanter är långsamma djur

Elefanter är inte att räkna som snabba - så läs gärna vår artikel om världens snabbaste djur för att få mer kunskaper inom djur och natur.

4. Orangutang

Orangutanger och människor delar 96 % av sitt DNA. Detta djur är även så pass smart att det kan byta och sälja varor med andra orangutanger, ungefär på samma sätt som människor handlar med varandra.

Orangutanger kan även använda verktyg, och de är även kända för att skapa egna kulturer och för att de är duktiga på att kommunicera med varandra.

En annan sak som säger att orangutanger är smarta är för att de är särskilt duktiga på att uppfostra sina ungar. Så när en orangutang har lärt sig allt som mamma och pappa orangutang lärt ut har de också all kunskap de behöver för att klara sig i det vilda.

Tråkigt är det samtidigt att orangutanger är utrotningshotade. Idag finns det bara omkring 60 000 orangutanger kvar världen över.

3. Delfin

Delfiner är sociala, lekfulla och smarta. De uppfostrar sina barn på ett effektivt sätt, de använder verktyg och de kan även lära sig olika trick och avancerade instruktioner om en människa lär dem det. Den amerikanska flottan har till och med lärt upp delfiner att söka efter och hitta undervattensminor.

Delfinens hjärna är faktiskt fyra gånger större än vad den "borde vara" sett till kroppsstorlek. De förstår även hur en spegel fungerar, och de kan även hitta saker under vatten tack vare att alla delfiner klarar av att använda sonar. Sonar är en teknik där man kartlägger hur ljudet rör sig under vattnet för att förstå var saker och ting befinner sig.

Läs mer: Lista över Sveriges vanligaste fåglar

2. Schimpans

Schimpansen är så pass smarta att de kan lära sig teckenspråk, och de kan även kommunicera med varandra på ett sätt som i princip inga andra djur klarar av. Schimpanser förstår också hur speglar fungerar, och de är även duktiga på att uppfostra sina avkommor. De sörjer sina döda på ungefär samma sätt som elefanten.

En annan sak som vittnar om att schimpanser är smarta är att de klarar av att bygga upp komplexa samhällen. I dessa samhällen kan du tydligt se vem som bestämmer då det finns en tydligt hierarki.

Schimpanser kan till och med använda spjut, vilket de också gör i samband med att de jagar. De kan också använda verktyg för att exempelvis öppna nötter och meloner. Schimpanserna har också en särskilt bra problemlösningsförmåga som i vissa fall närmar sig människans förmåga att lösa problem.

1. Människa

Inget djur kommer ens i närheten av människans intelligens. Det finns många anledningar till att vi människor är så smarta. En av de viktigaste anledningarna är att vi klarar av att prata med varandra på ett effektivt sätt och därför kan dela idéer och tankar med varandra.

Så medan aporna bara klarar av att säga "de är dumma, dem attackerar vi" kan vi människor smida avancerade planer och verkligen motivera varför vi vill göra något. Vi kan till exempel säga "de förtrycker sin befolkning och måste därför förlora all makt de har".

En liten rolig detalj om detta kan du hitta i boken 1984 av George Orwell. Där förenklar styret språket med mål att alla människor ska blir så dumma och följsamma som möjligt. Detta då de inte längre ska klara av att kommunicera på ett komplext sätt, och exempelvis starta ett uppror på grund av det allt för enkla språkbruket.

I 1984 blev alltså flera mer beskrivande komplexa ord såsom underbart, superbt, strålande, makalöst, sagolikt och förbluffande till ett och samma ord; i det fallet dubbel-bra.

Varför finns det inga som är nästan lika smarta som människan?

Det finns många teorier om detta. Men en populär teori säger att vi människor dödat, alltså utrotat alla arter som kommit i närheten av vår intelligens. En annan sak som gör att människor är smartast är för att vi inte är lika själviska som en del andra djur, och förstår att samarbete är något som alla tjänar på.

Det är också att faktum att människans hjärna helt enkelt är bättre, alltså mer effektiv än andra djurarters hjärnor. Detta beror på att människor fått i sig särskilt näringsrik mat under tusentals år, vilket har fått våra frontallober att öka i storlek. Människans stora frontallob har nämligen ett stort samband med dess höga intelligens.

Bild: Henry Carter

Är människan verkligen ett djur?

Ja, människan är ett djur. 98 % av människans DNA är exakt samma som schimpansens DNA, och våra organ är i princip samma som apornas organ. Man kan till och göra djurförsök på råttor och apor och lära sig mycket av det då de är så pass lika oss människor. Vi människor är alltså smartare än andra djur, men vi är fortfarande djur.

Vi människor är superbra på att skapa tekniska hjälpmedel, att skapa avancerade samhällen, att använda verktyg, att uppfostra och lära våra barn det vi redan kan och att nätverka med varandra.

Men bara för att vi är i särklass bäst på nästan allt betyder inte det att vi människor är några magiska varelser som står över andra. Vi är alltså djur, det är vår bestämda åsikt.

Läs mer: Världens 10 farligaste djur

Medelvärde: 5 Antal betyg: 4

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är open-ended straight draw inom poker?

Läs mer

Vad är cardroom inom poker?

Läs mer

Vad innebär det att skydda sin pokerhand?

Läs mer

Vad innebär det att spela mjukt inom poker?

Läs mer
cross-circle