Världens 10 farligaste djur

Det finns många farliga djur, och i denna artikel går vi igenom vilka som är absolut farligast för oss människor. Vi tar alltså inte hänsyn till hur farligt djuret är vid en kamp man mot man, utan till hur många människor djuret dödar varje år.

De 10 farligaste djuren (för människor)

Nedan beskriver vi varje djur vi tagit upp i mer detalj.

10. Lejon

Lejon dödar cirka 200 personer per år. De största anledningarna till att lejon är farliga är att de är duktiga på att gömma sig, att smyga och för att de har ett extremt starkt bett. Lejonet är även ett av världens snabbaste djur, och de springer ungefär dubbelt så snabbt som en riktigt snabbfotad människa.

9. Flodhäst

Flodhästar dödar cirka 500 personer per år. Flodhästarna är farliga av många anledningar, däribland att de är stora, relativt snabba och för att de har skarpa tänder. De blir också riktigt arga om någon tar sig in på deras revir.

8. Elefant

Elefanter dödar cirka 550 personer per år. Hannarna är särskilt revirtänkande, medan honorna gör allt för att skydda sin avkomma. Det faktum att elefanter är riktigt stora och kan stampa ihjäl nästan allt bidrar också till att elefanten räknas som ett av de farligaste djuren i världen.

7. Krokodil

Krokodiler dödar cirka 1 000 personer per år. Två viktiga anledningar till att krokodiler är särskilt farliga är att de har vassa tänder och en käke som låser sig fast i bytet. De är även relativt snabba och mycket duktiga på att kamouflera sig i terrängen.

6. Skorpion

Skorpioner dödar cirka 3 000 personer per år. Skorpioner är duktiga på att gömma sig, men det värsta är att de utsöndrar ett farligt gift om de biter dig. Det giftet påverkar ditt nervsystem och leder i värsta fall till döden.

Men som Mayo Clinic säger är det bara 30 av cirka 1 500 skorpionraser som har gift som är kraftfullt nog för att döda en människa.

5. Vägglus

Källa: Piotr Nasrecki

Vägglöss dödar cirka 10 000 personer per år. Vägglössen är främst farliga då de sprider sjukdomar och orsakar infektioner hos de som får det tvivelaktiga nöjet att bli bitna av dem.

4. Hund

Hundar dödar cirka 50 000 personer per år. I princip alla populära hundraser i Sverige är snälla, men det finns många hundar som dödar.

Viktiga orsaker till att hundar är farliga är att de klarar av att bita människor i halspulsådern och att deras bett ofta orsakar infektioner om man inte har ett aktivt skydd mot stelkramp, alltså en stelkrampsspruta vars skydd inte försvunnit. En påfyllnadsdos för stelkramp behövs generellt var tjugonde år.

Tumregeln säger också att ju större hunden är, desto farligare är den. Dvärgtaxar har en av oss uppskattad dödlighet på 0 %.

Bild: Listaroo.se

3. Orm

Ormar dödar cirka 110 000 personer per år. Den största anledningen till att ormar är farliga är att en del av dem har ett kraftfullt gift som i värsta fall leder till döden.

Men samtidigt säger WHO att det bara är 600 av totalt 3 000 ormarter som är giftiga. 200 av de giftiga ormarna har ett så pass starkt gift att de kan döda människor.

Den farligaste ormen i Sverige är huggormen, och den dödar omkring en person varje årtionde nationellt sett. Sett till hela Europa dödar huggormar cirka 40 personer per år.

Om du är intresserad av att lära dig mer inom detta rekommenderar vi att du läser vi artikel om världens 10 giftigaste ormar.

2. Människa

Människor dödar cirka 500 000 personer varje år. Anledningen till det är främst att människan är världens smartaste djur. Människor kan smida onda och avancerade planer, och människor känner också känslor såsom hat och avund. Sammanlagt ligger människor bakom 500 000 mord (inkl. dråp) varje år, vilket inte är lite.

1. Mygga

Myggor dödar cirka 1 000 000 personer varje år. Myggans bett är i sig ofarligt, det är allt farligt som myggan "har med sig" som är livsfarligt för människor. Myggor sprider bland annat virus, bakterier och parasiter mellan människor. Så risken för att du blir smittad av något du inte vill ha ökar för varje myggbett du får.

Du ska också veta att de afrikanska myggorna är farligast. Svenska myggor kan i och för sig sprida virus och bakterier, men farliga tropiska sjukdomar såsom malaria, zikavirus eller denguefeber kan svenska myggor inte sprida.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Ursprungsgarantier för solceller: Hur funkar det?

Läs mer

Pokerordlista: Alla viktiga termer inom poker

Läs mer

Kinas 10 största städer (efter folkmängd)

Läs mer

Vad är en valör inom poker?

Läs mer
cross-circle