Sveriges 20 vanligaste hundraser

Här berättar vi om de 20 mest populära hundraserna just nu. De siffror du hittar intill varje ras anger det antal nyregistreringar rasen haft under under 2022 enligt Svenska Kennelklubben.

Sveriges 20 vanligaste hundraser

Nedan berättar vi om de hundar vi precis nämnt mer detaljerat.

20. Dvärgpudel (640 registreringar per år)

Dvärgpudeln är en smart och tillgiven hund. Den vill alltid göra matte och husse nöjda. Den är glad, positiv, vänlig och vill ha mycket att göra och den är en duktig apportör.

Pudeln är frisk och lever länge, fast just dvärgpudeln bör du kontrollera ögonen på med jämna mellanrum. Dvärgpudeln bör du även klippa regelbundet, så pälsvården är generellt tidskrävande.  

19. Miniature american shepherd (665 registreringar per år)

Miniature american shepherd är en klok och arbetsvillig hund. Eftersom den kan användas som vallhund är den i stort behov av träning och motion. Det är alltså en smart hund som vill vara aktiv.

Hunden är antingen enfärgad eller melerad, och den måste kammas ofta för att undvika tovor.

18. Drever (698 registreringar per år)

Bild: Per Killingmo

Drevern kom till Sverige för drygt hundra år sedan. Denna hunden är en typisk jakthund och används speciellt vid rådjursjakt. Det är ingen hund man bara har som sällskapshund. 

Det är en tålig hund som mäter mellan 30-38 cm i mankhöjd. Drevern är en ganska problemfri hund men kan i samband med jakt bli väldigt medtagen och få svårt att andas.

17. Engelsk springer spaniel (701 registreringar per år)

Bild: Elf

Engelsk springer spaniel är en mellanstor hund och den har använts mycket för att apportera vilt. Den kan också gå före jägaren och stöta upp vilt.

Denna hundras är både arbetsvillig och tillgiven, vilket gör att den bland annat är duktig på hundsporter samtidigt som den passar perfekt som en regelrätt sällskapshund.

Det gäller samtidigt att trimma den ordentligt och att se till så att inte öronen tar skada.

16. Tax (strävhårig och normalstor) (703 registreringar per år)

Strävhåriga taxar har korta ben och lång kropp. Rasen har avlats för att jaga i gryt och då inte minst grävlingar. Den kan även driva jakt på exempelvis rådjur på ett bra sätt. Taxen är också en fin familjehund.

Taxen är ganska frisk av sig men man måste vara observant på ryggproblem. Till humöret ska en typisk tax ska vara självsäker, energisk och envis.

Den strävhåriga taxen behöver trimmas med jämna mellanrum, men långhåriga och korthåriga taxar kräver i princip ingen pälsvård alls. 

15. Jack russell terrier (736 registreringar per år)

Jack russell terriern är förvisso en liten hund men den har en enorm arbetskapacitet. Den kräver alltså mycket motion sett till hur stor den är.

Jack russell terriern är en av de hundraser som passar bra i lägenhet, och den kan både vara sällskapshund och till hjälp vid jakt. Den lämpar sig främst för grytjakt, och den är även duktig inom hundsporter tack vare sin höga energinivå.

Det är en mycket social hund med enormt självförtroende. Rasen är också ovanligt frisk, men man får hålla lite koll på knälederna. Det finns både släthåriga och strävhåriga varianter. De strävhåriga behöver trimmas.

Läs mer: Vissa hundraser är så kvicka att de räknas in som världens snabbaste djur.

14. Chihuahua (långhårig) (774 registreringar per år)

Chihuahua är den minsta hundrasen i denna lista. Namnet kommer från Mexiko, men dess ursprung är faktiskt Sibirien. Det är även den hund som lever längst av de raser vi berättar om i artikeln.

Det är en ras som kollas upp så att dess litenhet inte skapar problem i käkpartiet med bett och tunga. Även knäleder kan vara ett problem.

Chihuahuan är en typisk sällskapshund. Den kan bli upprörd om det kommer in någon okänd i närheten, men det brukar snabbt gå över. Den deltar med glädje i både agility och promenader. Det räcker med att kamma den någon gång i veckan. 

13. Shetland sheepdog (827 registreringar per år)

Bild: Picamik

Shetland sheepdog kommer från skotska Shetlandsöarna och kallades förr shetlandscollie.

Det är en intelligent hund som tack vare sin goda rörlighet och sitt goda temperament passar för hundsporter, men även för att vara en trevlig sällskapshund. Denna ras är även mycket social och anpassningsbar.

Man får se till att den inte äter för mycket. Här förekommer även en del ögonsjukdomar. Hundar av rasen shetland sheepdog bör borstas någon gång i veckan.

12. Fransk bulldog (833 registreringar per år)

Fransk bulldogg är en typisk sällskapshund. Vi har fått hit den från England. Det är en mycket kraftig hund och många tycker om deras stora öron. Den har en kort päls som knappast behöver vård. Den är mycket trevlig och charmig som sällskapshund.

Det som diskuteras mycket med denna hunden är dess korta skalle och nosparti vilket kan påverka förmågan att andas och reglera temperaturen. Även risk för ögonskador finns.

11. Border collie (845 registreringar per år)

Border collie är en riktig arbetsmyra och är mest känd för att valla får och annan boskap. Den kommer ursprungligen från gränstrakterna mellan England och Skottland. 

Hundarna ses som mycket intelligenta, spänstiga och arbetsvilliga. Hunden är extremt duktig på olika hundsporter som agility. Det gäller verkligen att se till att den har något att lägga tassarna på. Den kan inte bara vara en snäll sällskapshund utan måste aktiveras rejält och regelbundet. 

Det är en ganska frisk hund där det dock förekommer problem med höftleder, diabetes och ögonsjukdom.

10. Flatcoated retriever (854 registreringar per år)

Flatcoated retriever är en typisk apporterande hund. Den kommer från början från England och dess jaktmarker.

Det är en aktiv hund som behöver mycket träning. Den lämpar sig bra för alla slags aktiviteter tack vare sin arbetsvilja. En typisk flatcoated retriever ska vara stark men inte klumpig. Pälsen bör även trimmas och borstas, men inte så ofta.

9. Finsk lapphund (859 registreringar per år)

Bild: Sandy A

Finsk lapphund är en medelstor spetshund. Den är vanlig i Norden. Hunden användes förr inom renskötseln men är numera mest en sällskapshund. Den är duktig på exempelvis agility och eftersök i samband med jakt. 

Trots sin långa päls behövs inte mycket borstning och badande. Det är kortfattat en intelligent hund med få hälsoproblem som älskar att vara aktiv.

8. Bichon havanais (929 registreringar per år)

Bichon havanais kommer ursprungligen från medelhavsområdet. Det är en klok hund hund som är perfekt som sällskapshund och är lätt att dressera. Den kräver mycket badande och den vuxna hunden måste kammas varje dag.

7. Dansk-svensk gårdshund (968 registreringar per år)

Bild: Stigfinnare

Dansk-svensk gårdshund godkändes först på 1980-talet i Sverige. Den härstammar bland annat från den brittiska jaktterriern. Det är en frisk hund men det förekommer problem med höfterna. 

Denna hund kräver mycket aktivitet och som namnet antyder så är det en riktig vakthund. Trots detta är det samtidigt en mycket social och vänlig hund. 

6. Staffordshire bull terrier (1 014 registreringar per år)

Bild: SPCenter

Staffordshire bullterrier kommer från grevskapet Staffordshire i mellersta England. 

Det är en korthårig, mellanstor hundras. Rasen användes förr i hundkamper. Eftersom dessa kamper förbjudits har hunden allt mer utvecklats till en sällskapshund. Den gillar också att tävla i olika hundsporter som agility.

Hälsomässigt kan det uppstå problem med nedre hörntänderna. Pälsen och huden kan även bli irriterade. Det är en aktiv och positiv hund och risken för aggression är mycket liten.

5. Cocker spaniel (1 265 registreringar per år)

Cocker spaniel är en hundras där hundarna är kloka, snälla och tillgivna. Men de kräver ändå en tydlighet från ägaren för att fungera bra eftersom de kan vara egensinniga. Det är en relativt frisk hund där höftproblem finns men är sällsynt. 

Den långa pälsen bör trimmas varannan månad, och det är lämpligt att bada hunden ofta.

4. Jämthund (1 519 registreringar per år)

Bild: Growwel

Jämthunden är stark och utrustad med god kondition. Den tillhör gruppen spetsar och används mestadels vid älgjakt. Jämthunden har en gammal historia i Sverige i samband med att Norrland blev befolkat. 

Hunden är mestadels frisk men kan ha problem med höfter. Mankhöjden är mellan 52-65 cm. Förr klumpade man ihop jämthunden med gråhunden vilket inte görs längre.

3. Tysk schäferhund (1 736 registreringar per år)

Tysk schäferhund har som namnet anger sitt ursprung i Tyskland där den förr vallade får.  

Det är en klok hund som är lätt att dressera och används som polishund och inom det militära. Det är en pålitlig vakthund, men den är också vanlig som ren familjehund. 

Vad gäller hälsa finns hudproblem och problem med rörligheten. Pälsen kan vara normallång eller lång. Den långhåriga schäfern kräver en del pälsvård.

2. Golden retriever (2 027 registreringar per år)

Golden retriever är till sin natur duktig på att apportera sjöfågel. Hunden kommer ursprungligen från norra Storbritannien. Numera är det en hund som är utmärkt för såväl att hjälpa till vid jakt som att vara en perfekt sällskapshund. 

Den älskar att bada, och pälsen är ganska lätt att sköta. Det är en klok och vänlig hund som gärna vill arbeta. Hunden är ovanligt frisk och ärftliga sjukdomar är ovanliga.

1. Labrador retriever (3 314 registreringar per år)

Labradoren har sitt ursprung i Kanada där den höll på med apportering. Senare kom den till England och här i Sverige blev den riktigt populär på 1970-talet.

Numera är det sedan ett antal år tillbaka Sveriges mest populära hund. Inom rasen avlas det fram olika typer där en del betonar hur hunden ska se ut och andra tycker att förmågan att jaga eller apportera är viktigast.

Det är en intelligent och vänlig hund som passar utmärkt som sällskapshund. Den är alltid mån om att vara till lags. Hunden är oftast frisk men det förekommer ganska ofta problem med höfter och ögon.

Läs mer: Hundar är ett av världens farligaste djur

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Ingemar Fransson

Ingemar är en pensionerad lärare inom samhällsorienterade ämnen. Han har ett särskilt stort intresse inom områdena idrott, politik och geografi.

Du kanske också gillar detta

Vad är Vegas? (+ Kan du spela det online?)

Läs mer

Vad är aces and spades inom poker?

Läs mer

Så spelar du Razz (Regler + Tips och Bilder)

Läs mer

Vad är hålkort (dolda kort) inom poker?

Läs mer
cross-circle