Världens 10 snabbaste djur (på land)

Vi människor springer som mest i cirka 45 km/h. Det är snabbt men samtidigt snigelfart jämfört med de snabbaste djuren som tar sig fram på land. Som du förstår listar vi här de 10 snabbaste djuren på land. Men vi tar inte med fåglar då de skulle dominera totalt om de fick vara med här.

Lista med världens snabbaste djur

Nedan berättar vi om de djur vi precis nämnt i mer detalj.

10. Hund (71 km/h)

Hunden, närmare bestämt hundar av rasen greyhound, är snabba som bara den. De kan under korta stunder springa i 70 km/h. Än lite snabbare är den afrikanska vildhunden som har en uppmätt maxhastighet på 71 km/h.

Hundraser som är snabba är det för att de har en smal midja, en flexibel ryggrad, stora muskler, lite kroppsfett och en mycket bra koordination.

Värt att veta är också att hunden är ett av världens farligaste djur (för människor). Men du ska också tänka på att det finns ungefär 471 miljoner hundar i världen, och nästan alla av dessa är helt ofarliga.

Läs mer: De mest populära hundraserna just nu.

9. Häst (71 km/h)

Hästar finns i många raser, vissa är snabba medan andra är lite långsammare. En av de snabbaste hästraserna är det engelska fullblodet som har en uppmätt topphastighet på 70,76 km/h. Men än snabbare är quarterhästen som har en sprinthastighet på 71 km/h.

Hästar som är snabba är nästan alltid smala (större massa = en långsammare häst), och så även yngre då äldre hästar generellt är mer långsamma. Hästar som är breda och muskulösa är oftast mer uthålliga, men för att vara en riktigt snabb häst måste man alltså vara smal, ung och vältränad.

8. Puma (80 km/h)

Puman hittar du i Nord- och Sydamerika, och de jagar främst hovdjur och kameldjur. Men för att få fatt på ett snabbt byte måste man vara snabb, vilket puman också är.

Men varför är puman snabb då?

Jo, för att de har stora tassar, en låg vikt och starka bakben som klarar av att "slunga fram" sig i en väldig fart.

Bild: National Park Service

7. Jaguar (80 km/h)

Jaguarer hittar du främst i Mellan- och Sydamerika. De är riktiga atleter som både är duktiga på att simma snabbt och att springa snabbt på land. De byten de tar på land är främst rådjur, och med sin toppfart på 80 km/h är det få byten som har en sportslig chans att undgå att bli uppäten av en jagande jaguar.

6. Hare (80 km/h)

Harar är små och har många fiender. Då gäller det till att vara snabb, och det är haren med sin maxfart på 80 km/h. Man kan också fråga sig varför kaninen är betydligt långsammare än haren? Svaret på det är för att haren har betydligt längre och starkare bakben än kaninen.

5. Lejon (80 km/h)

Lejon är lite mer kraftigt byggda jämfört med många andra djur på denna lista. Men det gör inget, för det går bra undan när lejonen sträcker på benen i vilket fall. Lejon måste nämligen vara snabba för att kunna få äta, och detta då de jagar snabba djur såsom gaseller, gnuer och zebror.

Den rent fysiska anledningen till att lejon är snabba beror på att de har extremt explosiva muskler och kraftfulla senor som klarar av ett hårt tryck under en lång tid.

4. Gaffelantilop (80 km/h)

Gaffelantilopen lever i Nordamerika och har två snabba fiender som vill äta upp dem, nämligen prärievargen och rödloet. De jagande djuren är inte alls lika snabba som gaffelantilopen som kan springa i upp till 80 km/h. Så bara gaffelantilopen upptäcker faran i god tid hinner den springa ifrån det jagande djuret utan problem.

Rent fysiskt är det främst gaffelantilopens starka lungor, starka hjärta och breda luftrör som gör att de klarar av att springa riktigt fort.

3. Ökenlo (80 km/h)

Ökenlodjuret bor i Afrika och Asien, och påminner lite om det lodjur vi har i Sverige. Ökenlon är dock betydligt snabbare än de lodjur vi har på hemmaplan. Med en maxfart på cirka 80 km/h har gaseller, fåglar och kaniner inte mycket att sätta emot när ökenlon försöker få fatt på dem.

2. Impala (90 km/h)

Impalan tillhör djursläktet antilop som i sin tur är ett samlingsnamn för omkring 90 typer av djur. Du hittar impalan i Afrika, och tack vare att de äter gräs håller de sig vältränade och smala. Impalor är också duktiga hoppare. De kan som bäst hoppa ungefär två meter upp i luften och 9 meter framåt utan att nudda marken.

Viktiga faktorer som gör att impalorna är snabba är för att de har muskulösa lår, smala och starka ben, en flexibel ryggrad och en stor lunga som klarar av att transportera syre på ett idealt sätt. Sen har också det naturliga urvalet spelat in. De impalor som varit för långsamma har helt enkelt blivit uppätna av snabbare och starkare djur.

1. Gepard (120 km/h)

Geparden är världens snabbaste landdjur. Den högsta uppmätta maxhastigheten är 120 km/h, och anledningen till att de är så pass snabba beror bland annat på att de jagar snabba byten. Geparder måste exempelvis jaga ikapp impalor som är nästan lika snabba, och dessutom mer rörliga i sidled än geparderna.

Geparden har också en fysik som är perfekt anpassad för snabbhet. De har utdragbara klor som ger dem ett särskilt bra grepp, och stora näsborrar som släpper in mycket syre. Djuret har långa och starka ben, och en lång svans som gör att djuret klarar av att hålla balansen även när det går väldigt fort.

Djurets stora hjärta och stora lungor gör att det klarar av att pumpa ut den mängd syre som krävs till kroppen för att det ska kunna gå riktigt fort. Revbenspartiet är också smalt, och ryggraden är flexibel vilket gör att inget begränsar rörligheten när geparden springer som snabbast.

Sammanfattning över de snabbaste djuren på land

Medelvärde: 5 Antal betyg: 3

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Svenska spellagen: Hur fungerar den?

Läs mer

Bästa VPN med OpenVPN (+ Vad är det?)

Läs mer

Vad är cash in inom poker?

Läs mer

Så spelar du Jacks or Better (+ Strategitips)

Läs mer
cross-circle