Världens 10 dyraste ädelstenar (lista med bilder)

Här berättar vi allt du behöver veta om världens dyraste ädelstenar. Värdet för varje ädelsten presenteras i pris per carat, och priset per carat avser en ädelsten i perfekt skick.

OBS: När man talar om ädelstenar heter det carat, och inte karat. Carat har med ädelstenens vikt att göra. Inom ädelstenar är en carat 0,2 gram. Karat är istället ett mått på renheten i guld, och inte dess vikt.

De 10 dyraste ädelstenarna i världen

Tryck gärna på någon av de snabbgenvägar som finns ovan för att komma direkt till den ädelsten du vill läsa mer om.

10. Tanzanit (ca 12 000 kr/carat)

Bild: Didier Descouens

Tanzanit är vanligtvis blå, lila, vinröd eller violett i färgen. Denna ädelsten finns bara i Tanzania, och priset för den förväntas öka då ädelstenen börjar ta slut.

Det enda gruvområde där denna ädelstenen finns är 7 km långt och 2 km brett, och det blir alltså svårare och svårare att få tag på nya tanzanit-ädelstenar där.

9. Opal (ca 95 000 kr/carat)

Bild: Wikimedia

Den svarta opalen är inte helt svart, utan har en svart bas som överskuggas av alla regnbågens färger. Den svarta opalen är den mest sällsynta, och därför den dyraste opalstenen som finns.

I princip alla världens svarta opaler finns i New South Wales, Australien.

8. Röd beryll (ca 100 000 kr/carat)

Bild: Rob Lavinsky

Röd beryll är den ovanligaste och värdefullaste beryllstenen. Du hittar den främst i Nordamerika, men den enda röda beryll som det är ädelstenskvalitet på finns bara att bryta i Wah Wah-bergen i Utah, USA.

7. Musgravit (ca 350 000 kr/carat)

Bild: Donguennie

Musgravit är en sällsynt ädelsten som bara finns i Musgrave-regionen i södra Australien. Ädelstenen upptäcktes 1967, och från dess till 2005 hittade man fem musgravitstenar i ädelstenskvalitet, vilket säger en del om hur värdefulla och sällsynta de är.

6. Alexandrit (ca 700 000 kr/carat)

Bild: David Weinberg

Alexandrit är en värdefull ädelsten som skiftar i färg och som främst finns i Ryssland, Sri Lanka, Tanzania och Indien. Alexandrit blir dyrare och dyrare ju större ädelstenen är.

En större ädelsten i alexandrit kostar ca 700 000 kr/carat medan en mindre alexandrit-ädelsten generellt kostar ca 150 000 kr/carat.

5. Smaragd (ca 3 miljoner/carat)

Bild: Parent Gary

Smaragd, som på engelska är emerald, är en grön ädelsten som främst finns i Brasilien, Colombia, Zimbabwe och Zambia. Nästan alla smaragder som är till salu har mindre fel, men felfria emeralder finns också och de går generellt för 3 miljoner kr per carat när de auktioneras ut.

OBS: På bilden ovan är det bara det gröna som är smaragd. Det ljusare är kvarts som i princip inte är värt någonting. Kvarts används främst som råvara till porslin och glas.

4. Rubin (ca 11 miljoner kr/carat)

Bild: Parent Gery

Rubiner går i rosa och rött och kallas även för "kungen av alla ädelstenar". Ädelstenen står också för kärlek och passion, och en ikonisk svenska med en förlovningsring i rubin är hovdamen Ebba Brahe (1611–1614). En bild på hennes ring ser du nedan.

Bild: Wikimedia

3. Rosa diamant (ca 12 miljoner kr/carat)

Bild: Roy Fuchs

Av världens alla diamanter är ca 0,1 % av dem rosa. Varför dessa diamanter är rosa vet man inte säkert, men två teorier är att tryck och/eller strålning gjort att diamanterna fått en rosa färg.

Den senaste rosa diamanten på marknaden som är i perfekt skick såldes i Hongkong för ett caratpris på ca 12 miljoner kr per carat.

2. Jadeit (ca 30 miljoner kr/carat)

Bild: Dave Dyet

Jadeit är en ädelsten som finns i bland annat röd, gul, svart och grön färg. Fyndigheter för denna ädelsten finns bland annat i USA, Kina, Tibet och Guatemala. Dem mest värdefulla jadeit-ädelstenen är grön, allt från genomskinlig till grumlig, och kallas för Imperial Jade.

1. Blå diamant (ca 40 miljoner kr/carat)

Bild: Wikimedia

Den blåa diamanten är världens dyraste och mest värdefulla ädelsten med ett cirkapris på omkring 40 miljoner kr per carat. Även om det är extremt ovanligt att hitta blå diamanter hittar man dem främst i gruvor i Indien och Australien.

Det finns också konstgjorda blå diamanter som fått sin blå färg på ett konstgjort sätt. De har ett mycket lägre värde, så det är bara de naturligt blå diamanterna som går för riktigt höga summor hos auktionshusen.

Läs mer: Alla listor inom geologi

Medelvärde: 5 Antal betyg: 3

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Spotpris för el: Vad är det och vad bestämmer priset?

Läs mer

Sveriges 10 bästa pokerspelare genom tiderna

Läs mer

Loggfri VPN: De bästa VPN-tjänsterna som inte sparar loggar

Läs mer

Pokerspelaren Anton Wigg: Biografi och karriär

Läs mer
cross-circle