Köpa billiga solceller från Tyskland: Är det en bra idé?

Här berättar vi allt du behöver veta om att privatimportera solceller från Tyskland, såsom vad det kostar och för- och nackdelar med att göra det.

Artikelns innehåll

  • Jämför solcellsofferter gratis
  • Smidig solcellskalkylator
  • Inga förpliktelser
  • Hjälp via telefon
Till Hemsol!

Är det smart att importera solceller från Tyskland?

Nej, det är inte smart att importera solceller från Tyskland. Du sparar några kronor i inköpspris, men oklarheter finns ofta gällande garanti, support, kvalitet och projektering. Det bästa är att köpa en nyckelfärdig solcellsanläggning från en svensk återförsäljare som tar hand om allt.

Vad kostar det att importera solceller från Tyskland?

Genom att importera solceller från Tyskland får du i regel en besparing på 5–10 % förutsatt att du köper identiska solceller som säljs av svenska solcellsinstallatörer. Denna besparing är på tok för liten för att solcellsimport från Tyskland ska vara värt besväret.

Att importera solceller från Kina är också en möjlighet. Prisbesparingen är vid en Kina-import ca 20 %, men för mycket osäkerhet finns kring bland annat garantier, kvalitet och reklamationsrätt att inte heller det är ett bra alternativ.

Vad är importmomsen för solceller från Tyskland?

Importmomsen för solceller du importerar är i normalfallet 25 %, vilket är den svenska momssatsen. Om du köper dina solceller i Tyskland, eller om företaget du köper solcellerna från har en omsättning på under 320 000 kr/år, betalar du tysk moms på 19 %.

Fördelar med Tysklands-import av solceller

Du sparar pengar

Solceller som du direktimporterar från Tyskland har ett marginellt billigare pris än om du köper solcellerna i Sverige.

Stort utbud

Tyskland är en stor solcellstillverkare och utbudet av solceller är enormt. Exempel på stora tyska solcellstillverkare är SolarWorld, Solimpeks, Alfasolar och SOLARWATT.

Ingen tullavgift

Då Tyskland är ett EU-land behöver du inte betala någon tullavgift på dina solceller. Frakt och moms behöver du däremot betala.

Nackdelar med Tysklands-import av solceller

Oklarheter kring installation

När du köper solceller utomlands, i detta fall Tyskland, är det svårt att få svenska solcellsinstallatörer att installera solpanelerna. De största orsakerna till det är att:

  • Installatören kan få dåligt rykte ifall de installerar hårdvara av dålig kvalitet.
  • Installatören tjänar mindre pengar om de inte får köpa in all hårdvara själv.
  • Installationen kan ta längre tid då installatören förmodligen inte känner till produkterna.
  • Installatören kan inte garantera säkerheten för de anställda ifall de arbetar med produkter de inte känner till sedan tidigare.

Du måste själv vara projektledare

När du importerar solceller själv finns det ingen projektledare som leder arbetet, den rollen måste du ta själv. Som projektör är det du som ansvarar för bland annat:

  • Beställning av hårdvara såsom solceller och växelriktare.
  • Att all hårdvara fungerar bra tillsammans.
  • Bokning av el-installatörer och montörer.
  • Bortforsling av material och eventuell återställning av mark.
  • Hyrning av säkerhetsutrustning och eventuell monteringsutrustning såsom skylift.
  • Bedömning ifall ett elmätarbyte krävs, och eventuell beställning av ny elmätare.

Problem med garanti, reklamation och support

Solceller som du köpt i Tyskland har ofta garanti, men att utnyttja den är ofta svårt. Om du köper solcellerna via en tysk grossist kommer de sannolikt vilja kommunicera på tyska eller engelska, vilket ofta försvårar kommunikationen.

Likaså är det sällan lönt att skicka tillbaka solceller till Tyskland vid ett eventuellt garanti- eller reklamationsärende på grund av den höga fraktkostnaden. Det bästa är att ha en svensk solcellsinstallatör att luta sig mot som ansvarar för allt inklusive reklamation, garanti och support.

Läs också: Solceller som är bäst i test

En minimal orderkvantitet finns ofta

Om du importerar solceller från Tyskland kan du vara tvungen att köpa fler solceller än vad du behöver. Det beror på något som kallas minimal orderkvantitet (MOQ – Minimum order quantity) som bestämmer hur mycket av en viss produkt som ska beställas för att ordern ska godkännas.

För att kunna få de billigaste priserna krävs i regel stora beställningar, och då kan du bli fast med fler solceller än du behöver för din solcellsinstallation.

Vanliga frågor

Kan jag pruta på solcellerna jag importerar?

Nej, som privatimportör kan man i princip aldrig pruta på de priser tyska solcellsåterförsäljare och grossister tar ut. Svenska solcellsföretag kan däremot få ner priset en hel del tack vare att de beställer mycket stora volymer av de tyska grossisterna.

Måste jag förskottsbetala för solcellerna?

Ja, du måste alltid förskottsbetala för de solceller du importerar från Tyskland. Att bli beviljad kredit är extremt ovanligt för privatimportörer. Betalningen kan du i regel genomföra med exempelvis betalkort, direktöverföring eller kreditkort.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Pokerspelaren Bengt Sonnert: Karriär och biografi

Läs mer

Alla USA:s presidenter (komplett lista)

Läs mer

Vad är kåk (full house) inom poker?

Läs mer

NordVPN eller ExpressVPN: Vilken VPN är bäst?

Läs mer
cross-circle