Vad är dark bet inom poker?

Här lär du dig allt om vad dark bet är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är dark bet?

Ett dark bet är när du höjer eller synar inom poker utan att veta vad du har på handen. När du "bettar i blindo" inom poker får du inte ångra dig. Så om du väl säger att du ska höja med 100 dollar måste du också höja med den summan oavsett om det är din tur eller inte.

Om du spelar poker på nätet är däremot dark bet inte en grej. Den psykande effekt som ett dark bet kan ge kommer aldrig, och att inte titta på sina egna kort är i så fall bara dumt.

Generellt tjänar man inte så mycket på att göra ett dark bet. Det ses mest som störande, alltså en form av coffeehousing.

Läs mer: Pokerordlista med alla viktiga begrepp.

Exempel på dark bet

Ett "bra" dark bet

Låt oss säga att en spelare som är i mitten av bordet, alltså har middle position, väljer att höja med fem gånger big blind. Du har late position och agerar efter honom, och misstänker att du kan bluffa till dig potten då spelaren som höjt generellt är en tight pokerspelare, alltså en defensiv pokerspelare.

Du tror att motståndaren som höjt har ett högt par eller två kort som är klädda och sammanlänkade/connectors. En A,A-, A,K- eller K,K-hand är det sannolikt att han har, tänker du. Vad du själv har vet ju ingen, så det finns ingen mening att fundera över det.

Floppen kommer och där ser du korten 2,2,9. Du höjer med 5 gånger big blind och motståndaren lägger sig då han är för defensiv för att följa med i potten och satsa på en suck-out.

Var det bra att göra ett dark bet?

Ja, skulle många säga. Men sanningen är egentligen att det förmodligen inte spelade någon roll. Du hade sannolikt vunnit ändå med en bluffhöjning efter floppen. Din dark bet var, och är, egentligen alltid det som amerikanarna kallar för showboating.

Ett dåligt dark bet

Lisa-Stina är chipledare och börjar bli lite väl kaxig. När det bara är tre spelare kvar och dealern precis lagt ut alla kort säger hon: Jag "går all in" och skrattar lite. Dealern noterar det, och när det är Lisa-Stinas tur att betta säger dealern att hon måste lägga in alla marker i potten.

Lisa-Stina blir förbannad och säger: "Jag hade ju inte ens tittat på mina kort, mitt utspel var ju självklart ett skämt".

Dealern bryr sig inte om det och tvingar Lisa-Stina gå med i potten trots att hon har en av de sämsta starthänderna i Texas Holdém. Lisa-Stina förlorar potten och åker efter någon omgång till ut ur pokerturneringen.

På vägen hem snubblar hon och får gräsfläckar på sina byxor, förmodligen för att hon gjorde en dumdristig dark bet tidigare under kvällen.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är railbird inom poker och casino?

Läs mer

Sveriges 20 vackraste kyrkor

Läs mer

Vad är huset (the house) inom poker?

Läs mer

Vad är kaninjakt (rabbit hunt) inom poker?

Läs mer
cross-circle