Sveriges 15 mest unika villor (med bilder)

Här berättar vi om de 15 villor i Sverige vi valt ut som de mest unika. Tänk gärna på att det finns tusentals vackra villor i Sverige, och att denna lista är särskilt individuell då det personliga tolkningsutrymmet är skyhögt.

Vid synpunkter är du som alltid välkommen att kontakta oss.

De 15 mest unika villorna i Sverige

Tryck gärna på någon av länkarna ovan för att komma direkt till den villa du vill läsa om. Men att "smyga fram villa för villa" här nedan går förstås också bra.

15. Villa Borgen (Stockholm)

Bild: Holger Elgaard

Villa Borgen, som även kallas Fornvillan, är en kulturmärkt byggnad som du hittar i Danderyd i Stockholm. Villan uppfördes 1895 och ägdes inledningsvis av konstnären Agnes de Frumerie och hennes make, läkaren Gustaf de Frumerie.

Villan har totalt två våningar, och det som skiljer denna villa från likvärdiga villor är främst detaljrikedomen. För att nämna ett exempel är vindskivorna snyggt dekorerade med drakhuvuden, vilket du ser på bilden nedan.

Bild: Holger Elgaard

14. Villa Arken (Stockholm)

Bild: Holger Elgaard

Villa Arken är en privatägd villa i Lidingö, Stockholm, som från början 1930 var en sommarstuga men som 1936 byggdes ut till permanentbostad.

Saker som gör denna villa unik är bland annat det panoramafönster som vetter mot fjärden, och den balkong som skyddas av taket.

Trädgården är också unikt komponerad, vilket tyvärr inte syns så bra på bilden. Den är inspirerad av kinesisk, japansk och nordisk trädgårdsarkitektur, och en vandring från grinden upp till huset sägs symbolisera vandringen genom livet.

Besökare som vill se mer av trädgården tas emot i mån av tid. Vi har inte några kontaktuppgifter till ägaren av villan.

Läs mer: Är du ändå i Stockholm och vill göra mer än att titta på vackra villor? Läs då vår artikel med tips på sevärdheter i Stockholm för att få lite inspiration om vad som finns att göra där.

13. Villa Gadelius (Stockholm)

Bild: Holger Elgaard

Villa Gadelius är en privatägd villa i Lidingö, Stockholm. Byggnaden ritades 1961 och dess första ägare blev affärsmannen Taro Gadelius.

Det som gör att denna villa unik är främst att arkitekten Ralph Erskine lät bygga ett snyggt och tekniskt fulländat hus på en svårbyggd tomt som krävde både rundningar och sidoförskjutningar för att det skulle bli beboeligt.

Huset är helt i betong, och inga stuprännor finns. Vattenavrinningen står vattenkastarna för som även de är i betong. Nedan ser du en bild på en av vattenkastarna.

Bild: Holger Elgaard

12. Setterwallska villan (Stockholm)

Bild: Larske

Setterwallska villan i Nacka, Stockholm, byggdes 1896 och hade Jacob Setterwall som förste ägare.

Det gick bra för hans företag Ångfartygs AB, vilket gjorde att pengarna räckte till att uppföra denna villa som sommarhus. Det går att bo här permanent, men byggnaden fungerade till en början bara som sommarbostad.

Setterwall ville att detta hus skulle hålla samma standard som hans våning i Stockholms innerstad, och det märks. Exteriören är påkostad och har bland annat torn, lanternin och burspråk.

Interiören är också lyxig och har handmålade detaljer och en stor ektrappa. Det finns även ett bibliotek i byggnaden.

11. Villa Muramaris (Gotland)

Bild: Schorte

Villa Muramaris uppfördes 1917 och byggnadens första ägare var makarna Johnny och Ellen Roosval. Visby hittar du ca 5 km från denna byggnad.

Två unika saker med denna villa är dess trädgård och dess interiör. Trädgården smälter vackert in i det gotländska landskapet och interiören har bland annat en öppen spis i sandsten och tavlor från kända konstnärer. På bilden nedan ser du den öppna spisen.

Bild: Boberger

10. Villa Skogsborg (Stockholm)

Villa Skogsborg hittar du vid Ulriksdals slottsområde i Stockholm. Villan är uppförd 1877 och den förste ägaren var Theodor Blanch som arbetade som restauratör.

Det är främst exteriören som gör att denna villa skiljer sig från mängden. Byggnadsstilen för exteriören är amerikanskinspirerad med nordiska inslag och påkostade detaljer. Som du ser på bilden ovan har också balkongerna unika utformningar.

Villa Skogsborg är idag en privatägd bostad som inte är öppen för allmänheten.

Läs mer: I Stockholm finns många av Sveriges högsta byggnader

9. Konsul Perssons villa (Helsingborg)

Bild: Jsdo 1980

Konsul Perssons villa byggdes 1948 för greven Gustav von Essen. På den tiden var Konsul Perssons villa den största villan i Helsingborg som användes som privatbostad.

I princip allt är unikt med denna villa. Fasaden är stilren med gulvit slätputs och det finns även en trädgård som är särskilt vacker på sommaren.

Bild: Jsdo 1980

Fastigheten ägs idag av Helsingborg stad och i villan finns ett flertal kommunala verksamheter och bolag.

8. Villa Engström (Stockholm)

Bild: Holger Elgaard

Villa Engström, även kallad Kupolvillan, är ritad av arkitekten Ralph Erskine och uppförd 1956. Vad som gör villan unik är ingen större hemlighet. Den är formad ungefär som ett ufo och har en spännvidd på ca 16 meter.

Huset är utformat som en kupol med fri spännvidd och ser ut som ett UFO som har landat vid östra stranden av Hästnäsviken.

Fönstren är små och riktade mot havet, och den högsta takhöjden inifrån är 5,5 meter. Den totala bostadsarean är ca 200 kvadratmeter.

Nedan ser du en närbild på exteriören som enligt oss är lite "bunkerliknande".

Bild: Holger Elgaard

7. Eva Bonniers sommarhus (Stockholm)

Bild: Johan Fredriksson

Eva Bonniers sommarhus uppfördes 1905 på Dalarö, Stockholm. Det är ett typiskt konstnärshem som arkitekten Ragnar Östberg ritat.

Exteriören var ursprungligen av obehandlat liggtimmer och fönstren var spröjsade. Numera är nästan hela exteriören utbytt, men interiören är däremot välbevarad. Villan är idag ett byggnadsminne.

6. Apelsinvillan (Stockholm)

Bild: Holger Elgaard

Apelsinvillan har inte en form som en apelsin, men däremot är fasaden utsmyckad med små apelsiner, vilket också gett byggnaden sitt namn.

Bild: Holger Elgaard

Denna byggnad är ett bra exempel på den unika byggnadsstil som fanns i stockholmstrakten på sena 1800-talet.

Idag är villan en privatägd året runt-bostad.

5. Sjuvillorna (Stockholm)

Bild: Ankara

Sjuvillorna är som namnet antyder sju villor, exklusiva sådana, som uppfördes 1896–1897. Arkitekten bakom byggnaderna var Erik Lundroth.

Idag är sex villor bevarade, och två av dessa, villa två och villa tre, är byggnadsminnen. På bilden ovan ser du en av de villor som är byggnadsminnen, närmare bestämt villa två.

Alla villor som byggdes är trähus i schweizerstil, och alla har en unik utformning, särskilt exteriört. Villorna är idag privatägda och därmed inte öppna för allmänheten.

4. The Hamptons (Stockholm)

The Hamptons är en modern villa som du hittar i Nacka i södra Stockholm. Det är ett unikt lyxhus på 600 m2 med utsikt över Höggarnsfjärden.

Det är en genomgående lyxig villa som balanserar fullkomlig komfort med ett minimalistiskt formspråk på ett harmoniskt sätt. Privat strand, kaj för yachter, concierge och en personlig gourmetkock som lagar alla måltider gör denna lyxvilla tämligen unik i Sverige.

Till skillnad från övriga hus i denna lista går denna villa utmärkt att hyra. Det är ett Stockholmsföretag som heter Mr Charles som står bakom uthyrningen.

3. Villa Bikupan (Stockholm)

Bild: Bengt Oberger

Denna villa hittar du i Saltsjöbaden, Stockholm. Villan uppfördes 1892 och den förste ägaren var konstsamlaren Ernest Thiel.

Det mest unika med denna bostad är just bikupan, det vill säga terrassen som ser ut som en bikupa. På bilderna nedan ser du hur bikupan ser ut både inifrån och utifrån.

Bild: Holger Elgaard
Bild: Holger Elgaard

Villa Bikupan är idag Saltsjöbadens äldst bevarade villa och är ett lagskyddat byggnadsminne.

2. Scharinska villan (Umeå)

Bild: Bendus

Scharinska villan i Umeå ritades av Ragnar Östberg och uppfördes 1905. Den förste ägaren var Egil Unander-Scharin med familj.

Exteriören går i viktoriansk stil, och en av de unika saker som finns att nämna är de bågformiga och framskjutande fönsterpartier du hittar på bottenvåningen.

Interiören är också unik och där hittar du bland annat väggar som är klädda i mosaik från Sevilla, och påkostad träpanel på nästan alla väggar.

1. Solliden (Öland)

Bild: Podracer

Solliden är en villa som påminner om ett slott, och det är inte konstigt när det ägs av Carl XVI Gustaf. Byggnaden uppfördes 1906 och ligger nära Borgholms slottsruin.

Själva slottsvillan har tre våningsplan. På bottenvåningen finns ekonomilokaler, på andra våningen finns bland annat entré, matsal och gästrum, och på den tredje våningen finns bland annat sovrum, salong och skrivrum.

En annan unik sak med denna villa är trädgården som går i italiensk stil. Intill den italienska trädgården finns också en engelsk park. På bilden nedan ser du den italienska trädgården.

Bild: Podracer

Hela Solliden med omnejd är ett skyddsobjekt så tar du dig in på otillåtet område åker du ut med högsta fart lika fort.

Vissa delar av Solliden är dock öppna för allmänheten. De regler som gäller för besök kan du läsa om på villans officiella webbsida: https://sollidensslott.se.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är dead money (döda pengar) inom poker?

Läs mer

Vad är tidig position inom poker?

Läs mer

Vad är kaninjakt (rabbit hunt) inom poker?

Läs mer

Vad är nyckelhand (key hand) inom poker?

Läs mer
cross-circle