Vad är en rounder inom poker?

Här lär du dig allt om vad en rounder är inom poker?

Artikelns innehåll

Vad är en rounder inom poker?

En rounder är en professionell pokerspelare som lever på att spela poker på heltid. Generellt deltar rounders nästan bara på de största pokerturneringarna såsom WSOP, EPT och WPT.

Detta för att vinstsummorna är som störst där. Det är även vanligt att rounders är sponsrade av pokersidor och/eller bettingbolag.

Vad har begreppet rounder för historik?

Begreppet rounder har funnits länge inom det engelska språket, och innebörden har ändrats över tid. För länge sedan var rounder ett ord som beskrev en kringresande person utan fast jobb som reste runt och letade efter både jobb och generellt också lite äventyr och frihet.

Förr har man kallat bland annat cowboys, gamblers och musiker för rounders, för de har åkt från stad till stad och uppträtt, alltså jobbat.

När gamblers, i detta fall pokerspelare, började beskrivas som rounders såg man generellt ner på dem, och betraktade dem som skummisar som åkte från ställe till ställe och spelade. De sågs som några man inte kunde lita på.

Men på senare tid har ordet rounder fått en mer positiv klang då pokerspelande blivit ett populärt och framför allt välbetalt yrke.

Hur blev begreppet rounder populärt inom poker?

Man tror att begreppet rounder blivit populärt att använda tack vare filmen Rounders från 1998. Filmen handlar om två pokerspelare som försöker vinna tillräckligt med pengar för att kunna betala av en skuld som de dragit på sig av en lånehaj.

Filmen har ett IMDb-betyg på 7,3. Det är kanske inte någon av världens bästa filmer, men bra är den och en sann kultklassiker inom genren pokerfilmer.

Exempel på rounders

Tydliga exempel på rounders har du i våra artiklar om de bästa svenska pokerspelarna och de bästa pokerspelarna i genom tiderna.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Skattereduktion för solceller: Komplett guide

Läs mer

Vad är en out inom poker?

Läs mer

Världens 10 fattigaste länder

Läs mer

Världens 15 bästa filmer

Läs mer
cross-circle