Matchfixning: Vad det är och hur det funkar

Att matchfixning är ett hot för bettingen och för idrotten är nästan alla överens om. Men vad är matchfixning, var är det vanligast med matchfixning och vad gör man åt det? Dessa frågor och fler får du svar på nu.

Lista med allt om matchfixning

Nedan ger vi dig svar på alla frågor vi precis tog upp.

Vad är matchfixning?

Matchfixning är när man ser till att ett idrottsevenemang går som man själv vill. Oftast handlar det om att man vill att ett förlusttippat lag ska vinna för att man själv ska kunna tjäna pengar genom att betta på dem. För att lyckas med matchfixning är mutor och utpressning vanligt.

Matchfixning som har med betting att göra kräver omfattande kontakter bland exempelvis spelare, domare, coacher och andra som bettar. Oftast kan man avslöja matchfixare inom sportbetting då i regel någon inblandad förr eller senare berättar vad som hänt.

Varför är matchfixning vanligt?

Matchfixning är vanligt för att det finns mycket pengar att tjäna genom att betta på fixade matcher. En person SVT Nyheter varit i kontakt med säger att han tjänat 35 miljoner på matchfixning, och att han fick nya erbjudanden om att spela på fixade matcher varje vecka.

Vanliga orsaker till matchfixning är att man gör en läggmatch för att:

  • få möta ett enklare lag i slutspelet.
  • få en bättre spelare nästa år via spelardraften.
  • man vill sabotera för ett tredje lag, till exempel ett favorittippat lag som inte går till slutspel vid oavgjort resultat.
  • man vill dela prispotten vid sidan av.
  • domare vill tjäna extra pengar vid sidan av planen.

Läs mer: Komplett ordlista med begrepp inom betting

Var är matchfixning vanligt?

Flest uppmärksammade fall av matchfixning finns i Ryssland och Östeuropa. Men matchfixning finns sannolikt i alla länder där man anordnar idrottsevenemang.

Vad gör man åt matchfixning i Sverige?

Som Spelinspektionen säger finns det nya regler om matchfixning som är hårdare än tidigare. Matchfixning ger idag upp till 2 års fängelse, och det finns många myndigheter som samverkar för att förhindra matchfixning.

Alla spelbolag med svensk licens stänger spel så fort man ser onaturliga bettingmönster. Efter alla spel stoppats utreder man vad som har hänt med hjälp av bland annat polis, åklagare och representanter från de idrottsklubbar som spelat.

Om du vill rapportera in att ett försök till matchfixning pågår har Riksidrottsförbundet en visselblåsarwebbsida där man kan berätta vad man vet anonymt.

I vilka sporter är matchfixning vanligast?

Exempel på sporter där många fall av matchfixning identifierats är boxning, fotboll, cricket och e-sport. Men matchfixning finns sannolikt inom alla idrotter man kan betta på.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 3

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Pokerspelaren Justin Bonomo: Karriär och biografi

Läs mer

Världens 10 fattigaste länder

Läs mer

Vad är spread limit inom poker?

Läs mer

Vad är snap off inom poker?

Läs mer
cross-circle