Sveriges 10 bästa tv-serier genom tiderna

Här presenterar vi de 10 bästa svenska serierna genom tiderna, och ett viktigt krav är att alla, eller nästan alla, talar svenska. Alla betyg kommer från den internationella film- och seriedatabasen IMDb. Seriernas placeringar är däremot högst personliga.

De bästa svenska serierna genom tiderna

Nedan berättar vi om de tv-serier vi precis nämnt i mer detalj.

10. Tre Kronor

 • IMDb: 5,7
 • Sändes år: 1994 till 1999.

Tre Kronor sändes i över 120 avsnitt och är en av Sveriges främsta kultserier. Ovan kan du lyssna på introduktionsjingeln för programmet som alla som var med på 90-talet säkert känner igen.

Handlingen tog plats i den påhittade stockholmsförorten Mälarviken, och dramatiken var konstant. I staden fanns det bland annat vulgära snabbköpsägare, galna pastorer och tonåringar som bråkade gång efter annan.

9. Rederiet

 • IMDb: 6,4
 • Sändes år: 1992 till 2002

Rederiet var en riktig långkörare med sina totalt 318 avsnitt. Sanningen är att Rederiet faktiskt är den längsta serien i svensk historia.

I själva serien fick du följa besättningen på färjan Freja. En person många säkert kommer ihåg särskilt väl är sannolikt kaptenen på skutan, det vill säga Reidar Dahlén som spelades av Gösta Prüzelius.

8. Tusenbröder

 • IMDb: 8,2
 • Sändes år: 2002 till 2007

Tusenbröder handlar om tre barndomsvänner som öppnar en målarfirma som till en början går bra. Men efter en tid missköter sig vännerna på ett jobb och väljer därför att begå brott för att ta igen de pengar de förlorat på sitt misslyckade företag.

Den mest kända skådespelaren är Ola Rapace som spelar tvåbarnspappan Jan ”Hoffa” Lenhoff.

7. Raskens

 • IMDb: 7,6
 • Sändes år: 1986

Raskens, som är baserad på Wilhelm Mobergs debutroman med samma namn, är en riktig kultklassiker.

Serien handlar om en dräng som heter Gustav Karlsson som 1872 tröttnat på husbonden och därför valt att "lappa till" honom på en fest. För att slippa hamna i fängelse tar han värvning i armén, och efter det handlar serien om Rask, Gustavs soldatnamn, och hans familj i 1800-talets Småland.

Serien gick en säsong, och huvudpersonen Rask spelas av Sven Wollter.

6. Hemsöborna

 • IMDb: 7,3
 • Sändes år: 1966

Hemsöborna är en älskad svensk TV-serie vars manus kommer direkt från August Strindbergs bok med samma namn.

Serien handlar till stor del om Madame Flod och hennes son vid namn Gustav. Madame Flod är änka, och då sonen mest är intresserad av jakt blir deras gård eftersatt. På grund av det anställer Madame Flod drängen Carlsson som piffar upp gården riktigt fint.

Han kommer även att uppvakta Madame Flod. Men hur det går med den saken får du se om du tittar på serien. Serien finns i en säsong och Madame Flod spelas av Sif Ruud. Carlsson spelas i sin tur av Allan Edwall.

Läs mer: Lista över de bästa filmerna i världen.

5. Clark

 • IMDb: 7,6
 • Serien sändes: 2022

Detta är ingen personlig favorit, men många verkar gilla Netflix-serien Clark som handlar om vad Clark Olofsson höll på med som kriminell. I denna serie gör Bill Skarsgård en mycket bra insats som Clark Olofsson.

Serien gick en säsong och har ibland kritiserats för att ha hylla Clark Olofsson allt för mycket. Denna serie har även kritiserats för att glorifiera våld.

4. Bonusfamiljen

 • IMDb: 7,6
 • Började sändas: 2017

Bonusfamiljen är en serie som Felix Herngren varit med om att skapa. Denna serie handlar om olika par som delat på sig och skaffat nya sambos, och därför bor i olika bonusfamiljer.

Två av de mest kända skådespelarna är Vera Vitali och Erik Johansson. Värt att veta är även att serien finns som film. Den heter "Länge Leve Bonusfamiljen" och släpptes 2022.

3. Vår tid är nu

 • IMDb: 8,2
 • Började sändas: 2017

Vår tid är nu handlar om en familj som äger en populär restaurang i Stockholm, det vill säga Djurgårdskällaren. Restaurangen börjar dock gå dåligt i samband med att första världskriget bryter ut, och det blir även mycket drama när ett av barnen i familjen förälskar sig i "fel" person.

Läs mer: Lista över de bästa tv-serierna genom tiderna

2. Solsidan

 • IMDb: 8,1
 • Började sändas: 2010

Solsidans störste man är förmodligen Felix Herngren. Han har nämligen skrivit serien, tillsammans med tre andra, och han spelar även en av huvudrollerna.

Serien handlar i sin tur om ett gäng vänner som bor i den välbärgade stockholmsförorten Solsidan. Nästan alla karaktärer har mycket unika personligheter. Serien har även släppts som film, och nya avsnitt produceras fortfarande.

Läs mer: Ortenslang: 60+ uttryck från förorten

1. Torka aldrig tårar utan handskar

 • IMDb: 8,3
 • Serien sändes: 2012

Torka aldrig tårar utan handskar är ett till stor del självbiografiskt verk av Jonas Gardell. Han ligger även bakom seriens manus.

Denna serie handlar om en homosexuell man som heter Rasmus som flyttar till Stockholm och hittar kärleken. Serien utspelar sig på 80-talet när AIDS-epidemin kommit till huvudstaden på allvar. Just den sjukdomen, men även fördomar mot homosexuella kommer ha en central roll i serien.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är död mans hand inom poker?

Läs mer

Vad är en handförsäkring (insurance) inom poker?

Läs mer

Vad är European Poker Tour (EPT)?

Läs mer

Vad är gypsy inom poker?

Läs mer
cross-circle