Vad är ett återköp (re-buy) inom poker?

Här berättar vi allt om vad ett återköp (re-buy på engelska) är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är ett återköp?

Ett återköp, eller re-buy, är när du köper nya pokermarker efter du fått slut på pokermarker vid bordet. Återköp är alltid möjligt när du spelar cash games, och ibland möjligt när du spelar pokerturneringar.

Hur fungerar återköp inom cash games

Du får göra återköp när du spelar cash games så länge en pokerhand inte pågår. Så ifall du fått par i ess som starthand i Texas Holdém men bara har 50 kr att spela för får du inte sätta in mer pokermarker förrän du inte längre deltar i den pokerhand som pågår just nu.

Vid cash games finns det sällan någon regel för hur mycket pokermarker du får köpa per återköp. Det händer att begränsningar (table limits) existerar i cash games utan satsningsbegränsning, men det är ovanligt.

Värt att tänka på är också att nästan alla pokerbord har ett minimibelopp för hur mycket pokermarker du måste ha. Så om minimibeloppet är 50 kr blir du tvingad att köpa fler marker ifall ditt bordssaldo hamnar under den gränsen.

Hur fungerar återköp inom turneringspoker?

Inom turneringspoker innebär re-buy att man får köpa in sig i turneringen igen trots att man blivit utslagen. Vanligtvis är återköp bara tillåtna inom en viss period som generellt är från första given till och med en viss bit in i turneringen. Att göra flera re-buys kan också vara tillåtet.

Fördelar och nackdelar

En fördel med re-buy inom turneringspoker är att prispengarna nästan alltid är högre än om återköp inte hade varit tillåtet. Det är också vanligt med större garantipotter ifall återköp erbjuds vid en pokerturnering.

En nackdel med återköp vid turneringspoker är att du kan behöva besegra samma motståndare flera gånger. Du behöver inte nödvändigtvis möta samma motståndare igen bara för att hon gör en re-buy, hon kan ju hamna vid ett annat pokerbord, men det kan som sagt hända.

En nackdel om du själv gör en re-buy är att du nästan alltid hamnar i pengamässigt underläge då de spelare som är kvar vid bordet sannolikt har fler marker än du har. Detta då de vunnit marker från alla spelare som åkt ut tidigare.

Är re-buy och add-on samma sak?

Nej, re-buy är att du köper fler marker efter du åkt ut medan add-on är när du köper fler marker medan du fortfarande spelar. Om du gör en tidig add-on kan du bli chip leader, och det ger dig ett flertal fördelar.

Läs mer: Pokerordlista: Alla viktiga termer inom poker

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

10 fakta om solceller och solpaneler du kanske inte kände till!

Läs mer

Bästa VPN för Popcorn Time (+ Vad är Popcorn Time?)

Läs mer

5 steg för att skaffa solceller i trädgården

Läs mer

Vad är RTP? (Guide om vad Return to Player är)

Läs mer
cross-circle