Världens 10 fulaste djur

Alla djur är fina innerst inne, men ytterst yttre är dessa 10 djur riktigt fula. Skämt åsido, artikeln är skriven 100 % på skoj och vi tycker egentligen inte att det finns några fula djur då alla, nåja-nästan alla, djur är värdefulla och har sin plats i ekosystemet.

De 10 fulaste djuren i världen

OBS: Många av djuren på listan är utrotningshotade. Skänk pengar till WWF för att göra ditt för att rädda dem och andra utrotningshotade djur.

10. Maraboustork

Bild: Charles Sharp

Maraboustorken lever på savannen i Afrika där den äter döda djur. En sak som gör att denna fågel är ful är att den har en "inbyggd gurka" på halsen som kan bli stor som en bananklase.

9. Kalifornienkondor

Bild: Bureau of Land Management 

Kalifornienkondoren är utrotningshotad men återhämtar sig sakta men säkert tack vare smart drivna uppfödarprogram. I slutet av 1900-talet fanns det bara 8 kalifornienkondorer kvar i världen, men idag finns runt 200. De lever främst i västra USA:s öknar.

Nu till utseendet. De är skalliga, rynkiga och har en traditionell gamnacke. Anledningen till att kalifornienkondoren och andra asätande fåglar inte har några fjädrar på huvudet är för att deras skalliga huvud gör att risken för blodproppar minskar när fågeln sätter näbben i ett stort kadaver.

Läs mer: Alla listor inom djur och natur

8. Rhoti Island-sköldpadda

Bild: H. Sell

På engelska heter denna sköldpadda Roti Island snake-necked turtle, och den är tyvärr starkt utrotningshotad. En betydande anledning till det är för att de har så lång hals att de inte kan dra in hela halsen i skalet för att skydda sig från sina fiender.

7. Blobfisk

Bild: Rachel Clave

Blobfisk, eller som man säger på engelska, blobfish, är en djuphavsfisk som lever längs med södra Australien och runt Tasmanien.

En viktig anledning till att fisken ser lite "egen" ut är för att den har lägre densitet än vatten och därför kan simma på havsbottnen utan att behöva använda någon större muskelenergi. Fisken är dock livskraftig och har gott om mat där de bor, alltså ungefär en kilometer under havsytan.

6. Kalråtta

Bild: Roman Klemench

Kalråtta, som även kallas för kloakråtta, är inte världens snyggaste djur men däremot ett fascinerande djur. De är extremt motståndskraftiga mot cancer och klarar sig utan syre under långa perioder.

Kalråttorna kan också bli uppemot 40 år gamla och har ett unikt matsmältningssystem som gör att de klarar sig utan näring under längre perioder.

Den vanligaste anledningen till att kalråttan ibland blir kallad för ful är sannolikt för den inte har något hår. Men det är faktiskt tur att den inte har något hår, för om kalråttan hade haft hår hade den inte kunnat reglera sin kroppstemperatur lika effektivt som den gör idag.

5. Näsapa

Bild: Charles Sharp

Du kanske tycker att näsapan har en ful nästa som ser ut ungefär som en frisbee. Men allt är relativt, och frågar du näsapshonorna säger de: ju större näsa desto bättre. Ju större näsa denna apa har desto högre parningsläte har hanen, och desto fler näsapor med stora näsor blir det.

Näsapan bor främst i Malaysia och Borneo och är tyvärr starkt utrotningshotad.

4. Fingerdjur

Bild: Nomis Simon

Fingerdjuret som även kallas för aye-aye bor främst i Madagaskar. Detta djur är som mest aktivt på natten och har ett särskilt långt långfinger. Anledningen till det är för att fingerdjuret använder fingret för att skrapa på träd, och märker djuret att trädet är ihåligt finns det goda insekter att äta där.

3. Saigaantilop

Bild: Andrej Giljov

Saigaantilopen hittar du främst i Asien, men denna antilop är faktiskt den enda som förekommer naturligt i Europa. Som många andra djur på listan är även detta starkt utrotningshotat, främst på grund av tjuvskytte och miljöförändringar.

2. Sydlig elefantsäl

Bild: B. Navez

Den sydliga elefantsälen tillhör familjen öronlösa sälar och bor i havet vid Antarktis. En rolig detalj är att detta djur generellt mår bra och är livskraftigt. En tråkigare detalj är att djuret i vårt tycke är riktigt fint trots att det toppar många internationella listor över de fulaste djuren i världen.

Se bara på den här honan i bakgrunden som vinkar till dig.

Bild: Fabien Khan

Det här gulliga ungdjuret är också en fröjd för ögat tycker vi.

Bild: Butterfly Austral

1. Kinesisk jättesalamander

Bild: Peter Hamernik

Den kinesiska jättesalamandern är världens största groddjur och kan bli upp emot två meter lång. Utseendet är allt ifrån "lite udda" till "lite charmigt" beroende på vilken smak man har.

En intressant detalj är att den kinesiska jättesalamandern känner av spänningar i vattnet tack vare de sensorer som finns längs med djurets kropp. Den funktionen gör att denna salamander hittar byte på ett enklare sätt ute i det vilda.

En tråkigare detalj är att djuret är akut utrotningshotat, främst på grund av överfiske då djuret är en delikatess i Kina. Till Kinas försvar har djuret en skyddad status i landet, men det hjälper inte så mycket då föroreningar från bland annat gruvor gjort att beståndet minskar kontinuerligt. Tjuvfiske är också ett stort problem.

Medelvärde: 4 Antal betyg: 9

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är en rock inom poker?

Läs mer

5 steg för att skaffa solceller i trädgården

Läs mer

Vad är pocket pair inom poker?

Läs mer

Halebop Mobilabonnemang: Recension och omdöme

Läs mer
cross-circle