5 anledningar till varför vi gillar listor

Här berättar vi främst varför vi anser att listor är ett överlägset format att uttrycka sig i.

Att skriva korta kom ihåg-listor och shoppinglistor på mobilen är det många som gör, och det finns många naturliga anledning till att det är så populärt.

Vi menar nämligen att både publicerade artiklar med listor och vanliga listor fyller många viktiga funktioner, och det är vår kärlek till just listor som (till stor del) fått oss att skapa den här bloggen.

I denna artikel ger vi dig 5 viktiga anledningar till varför listor är riktigt bra hjälpmedel för i princip alla.

Därför är det bra med listor

  1. För att man kan organisera saker lättare.
  2. För att listor är lättbegripliga.
  3. Det går snabbt att ta fram listor.
  4. Man kan göra listor om vad som helst.
  5. Artiklar som handlar om listor blir sällan långtråkiga.

Nedan berättar vi om de faktorer vi precis tagit upp i större detalj.

1. Det blir enklare att organisera information

Om du exempelvis har en anslagstavla med en massa rörig information blir det genast lättare att förstå vad allt handlar om ifall du skapar en lista. Med hjälp av en lista blir det alltså lätt att göra svåra saker begripliga tack vare att listor skapar struktur och begriplighet.

2. Listor är enkla att förstå sig på

När man uttrycker sig i listform är det enkelt för andra att förstå vad man menar.

En krånglig mening

Du ska ta in tvätten, sen vika den, sen stryka den och sen se till att tömma torkskåpet. Sist ska du tömma luddet ur den gemensamma torktumlaren.

Snark..

En superbra lista

  1. Ta in tvätten.
  2. Vik tvätten.
  3. Stryk tvätten.
  4. Töm torkskåpet.
  5. Töm luddet ur den gemensamma torktumlaren.

Vi tycker att det blir mycket enklare att förstå saker och ting så länge man berättar om det i listform, så om du frågar oss är det i princip alltid bäst att uttrycka sig med hjälp av listor.

3. Det går snabbt att skriva en lista

Att skriva en lista tar som mest någon minut. Viktiga anledningar till att det går snabbt att skriva listor inkluderar för att man går rakt på sak, och för att man nästan alltid hoppar över detaljer som inte är så viktiga.

Om man skriver en mening i brödtext är det däremot enklare att "sväva ut" och skriva det man känner för, istället för det som är viktigt att få fram.

4. Man kan göra en lista om det mesta

Som rubriken säger behöver man inte skriva en lista om lite halvtråkiga saker som matinköp och tvättinstruktioner. Du kan lika gärna skriva om intressanta saker såsom sportstjärnor, rockstjärnor och kända politiker. Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan skriva en lista om.

5. Man kan göra listor intressanta

Genom att skriva om saker man tycker om är det enkelt att göra listor intressanta att läsa både för sig själv och andra. Så om man gör en långtråkig lista är det förmodligen inte själva formatets fel, utan istället författarens.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 5
cross-circle