Vad är kW, kWh, kWp och märkeffekt? (Kompletta svar)

När du mikroproducerar solel finns det några begrepp som det är bra att hålla koll på, och vilka dessa begrepp är och vad de innebär får du reda på nu.

Artikelns innehåll

  • Jämför solcellsofferter gratis
  • Smidig solcellskalkylator
  • Inga förpliktelser
  • Hjälp via telefon
Till Hemsol!

Vad är kW?

En kW är 1 000 watt på samma sätt som 1 000 gram är ett kilo. Watt betyder effekt inom energi, och är ett mått som berättar hur mycket energi per sekund som krävs för att något ska fungera eller för att något ska utvinnas, såsom solel i en solcellsanläggning.

En normalstor solcellsanläggning har en storlek på omkring 10 000 watt som motsvarar 10 kW.

Vad är kWh?

kWh betyder kilowattimmar och är främst ett mått på hur mycket energi som förbrukas när du använder en produkt som kräver el för att fungera. Inom solceller handlar kWh mest om hur mycket solel du matar ut på elnätet. Detta då du får betalt av ditt elbolag för varje kWh solel du säljer till dem.

Solcellsanläggningar som är stora, effektiva, skuggfria, riktade åt söder och har en ideal lutning har särskilt bra förutsättningar för att producera rikligt med solel.

Vad är kWp (märkeffekt)?

kWp, även kallat märkeffekt, är ett mått på toppeffekten för en solcellspanel eller en hel solcellsanläggning. Toppeffekten mäts under något som kallas för STI, eller Standard Test Conditions, som simulerar en vanlig sommardag i Sverige.

Förhållandena under en STI-mätning är enligt nedan:

  • Solpanelen är 25 grader varm.
  • Solstrålningen är 1 000 W per kvadratmeter.
  • Solljuset har Air Mass 1,5, vilket betyder att det passerat jordens atmosfär 1,5 gånger. När solen stör högst upp på himlen är Air Mass 1.

Stämmer märkeffekten för solceller?

Ja, den stämmer, men det är vanligare att du får ut minde av din solpanel när den är på villataket än den märkeffekt som uppmätts under STI-förhållanden. Men det är inte solpanelens fel, utan har att göra med att det inte är STI-förhållanden eller bättre när det t ex är mörkt, molnigt eller vinter.

Om man mäter märkeffekten för en hel solcellsanläggning blir den högre:

  • Ju fler solcellspaneler det finns i anläggningen.
  • Ju högre verkningsgrad solpanelerna har.
  • Ifall riktningen och vinkeln på solpanelerna är ideal.

Är det märkeffekten som bestämmer hur mycket el som tillverkas?

Ja, märkeffekten bestämmer hur mycket el din solcellsanläggning tillverkar, men det finns fler faktorer än så som påverkar.

Den största faktorn som påverkar hur mycket solel du producerar är var i Sverige du bor. En normal solinstrålning i Sverige är mellan 950–10 500 w/m2. I söder är solinstrålningen generellt högre än i norr.

Solcellernas vinkling och riktning påverkar också märkeffekten för din solcellsanläggning.

Vanliga frågor

Vad är PPW?

PPW, eller pris per watt, är ett mått på hur mycket solceller du får för pengarna. Ett lågt pris per watt-värde är att föredra då du i så fall får mycket solceller för pengarna och vice versa.

Vad är skillnaden mellan kWp och kW?

kWp är solpanelernas maxeffekt under STI-förhållanden, medan kW är ett mått på hur mycket solel solpanelerna tillverkar.

Varför är det viktigt att veta kWp när man väljer solpaneler?

Det är viktigt för att kunna jämföra maxeffekten för en solcellsanläggning mot en annan. En högre maxeffekt ger en större intäkt över tid, men en lägre maxeffekt ger oftast ett billigare inköpspris.

Kan mitt solcellssystem få en högre märkeffekt i efterhand?

Ja, om du lägger till fler solcellspaneler i din solcellsanläggning ökar maxeffekten. Men det är sällan värt att lägga till fler solpaneler i efterhand. Detta beror på att den konfiguration av solceller du fått från installatören har delar som är anpassade för just den maxeffekten.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är död mans hand inom poker?

Läs mer

Vad är big pair inom poker?

Läs mer

Vad är toke inom poker?

Läs mer

Solceller från Ikea: Är det värt pengarna?

Läs mer
cross-circle