I denna artikel förklarar vi främst vad ett kreditkort är och hur ett kreditkort fungerar. När du läst artikeln kommer du veta det viktigaste om kreditkort.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett plastkort har en kredit kopplad till sig. Krediten fungerar som ett lånebelopp som alltid är tillgängligt. Varje månad kommer en kreditfaktura till dig med ett belopp du ska betala. Då kan du välja att betala hela skulden direkt eller att betala hela beloppet på en gång för att slippa räntekostnader.

De bästa kreditkorten för nybörjare

1. Norwegian kreditkort

 • Ingen årsavgift
 • 100 000 kr i maxkredit
 • 19,9 % i årsränta
 • Bra bonusprogram
Gå till ansökan

2. Resurs Gold Kreditkort

 • Årsavgift på 245 kr
 • 150 000 kr i maxkredit
 • 17,2 % i årsränta
 • Populärt bonusprogram
Gå till ansökan

3. Re:member flex

 • Ingen årsavgift
 • 120 000 kr i maxkredit
 • 9,74 - 24,74 % i årsränta
 • Rabatt i över 300 e-butiker
Gå till ansökan

Hur fungerar ett kreditkort?

Ett kreditkort är kopplat till en kreditutfärdare som beviljat en viss kreditgräns, vanligtvis omkring 100 000 kr. När du handlar med kortet lånar du pengar av utgivaren genom att bygga upp ett skuldsaldo på kortet som förr eller senare måste betalas tillbaka. Så länge ditt köp är för ett lägre belopp än kreditutrymmet går det igenom.

På många sätt påminner ett kreditkort om ett bankkort. Du kan använda kreditkort i affärer, vid köp via internet, i bankomater och i vissa fall kan du betala fakturor med ditt kreditkort. Den största skillnaden mellan bankkort och kreditkort är att du betalar för dina egna pengar med ett bankkort, och med utfärdarens pengar med ett kreditkort.

Varje månad får du hem en sammanställning av dina köp som kallas för kreditfaktura. Det smartaste är att betala hela kreditskulden direkt för att slippa kostnader för ränta. Vanligtvis ligger räntekostnaden för en kreditkortsskuld på mellan 10 och 20 % av den utestående skulden per år.

Läs mer: Alla listor inom ekonomi

Det finns 4 typer av kort

1. Bankkort

Bankkort är ett samlingsnamn för kreditkort, kontokort och betalkort.

2. Betalkort

Betalkort är som ett kreditkort fast utan möjlighet att betala av sin skuld månad för månad. Hela månadsfakturan måste alltså betalas med en gång. Det bidrar att du får mindre flexibilitet jämfört med ett kreditkort, men du slipper samtidigt betala ränta till kortutfärdaren.

3. Kontokort

Kontokort är ett kort som är kopplat mot ditt bankkonto. Du kan inte låna pengar med det, du kan inte betala dina köp senare och du får inte alls lika bra förmåner som du skulle fått om du skaffat ett kreditkort.

4. Kreditkort

När man har ett kreditkort får man en samlingsfaktura varje månad där alla köp finns uppskrivna. Den fakturan kan du välja att betala direkt. Om du gör det slipper du betala avgift för ränta, men om du skjuter upp betalningen tills nästa månad får du betala en ränta som vanligtvis ligger på cirka 15 %.

Utöver att låna pengar är det vanligt att få tillgång till förmåner såsom ett bonussystem med reserabatter, pengar tillbaka på köp med kortet (cashback), en kostnadsfri reseförsäkring, shoppingförsäkringar och rabatt på bränsle.

Läs mer: Alla guider inom ekonomi

Kreditkort från banker är ofta dåliga

Storbanker såsom Länsförsäkringar och Swedbank ger ut kreditkort, men de kreditkorten har oftast få förmåner och allmänt dåliga villkor. Fristående kreditkort från till exempel Re:member och Norwegian är mycket mer förmånligt utformade.

Det är alltså bra att konkurrensutsätta storbankernas kreditkort genom att jämföra de bästa kreditkorten som inte ges ut av dem.

Mastercard och Visa är vanligast

Visa och Mastercard är de vanligaste betalningsförmedlarna som kreditkortsutfärdarna använder sig av. Det spelar ingen större roll om du väljer ett kreditkort som är märkt Visa eller Mastercard, för du kan betala med båda betalningsförmedlarna i princip överallt.

En kreditkortsutfärdare som är stor utomlands, men ganska ovanlig i Sverige är American Express. De erbjuder nästan bara kreditkort med höga avgifter, men samtidigt mer lyxiga förmåner såsom obegränsad kredit och kostnadsfri tillgång till flygplatslounger.

Vanliga krav för att bli beviljad ett kreditkort

Nästan alla utfärdare kräver att du uppfyller de krav som vi berättar om nedan. Men värt att tänka på är att olika utfärdare har olika krav, så du tjänar på att jämföra de kreditkort du är intresserad av mot varandra.

Krav för att få kreditkort

 • Du måste vara minst 18 år gammal, men ibland gäller 20-årsgräns eller 23-årsgräns.
 • Betalningsanmärkningar ger avslag. Alla som har en eller flera betalningsanmärkningar får ett nej i sin kreditkortsansökan.
 • Fast inkomst. Du måste ha en fast inkomst för att bli beviljad ett kreditkort. Den fasta inkomsten måste inte vara från ett heltidsjobb, utan kan vara från ditt företag eller ditt deltidsjobb.
 • Folkbokförd i Sverige. Du måste vara skriven i Sverige, och du måste ha ett svenskt personnummer för att bli beviljad ett kreditkort.
Medelvärde: 5 Antal betyg: 2